LEDER: En polsk tragedie

tupolev_tu_154_crash_in_smolensk

Polen blev ramt af endnu en tragedie, da præsidentens fly med 96 højtstående polakker styrtede til jorden ved Smolensk.


Polen har i dag mistet sin præsident, hærchef, viceudenrigsminister, nationalbankchef, efterretningschef og mange andre højtstående landsmænd. 96 i alt. Et dramatisk og ufatteligt tab for Polen og polakkerne. Og ikke mindst for de omkomnes venner og familier, der nu er ramt af smertelig sorg. En sorg som deles af næsten alle polakker.

For selv om præsident Lech Kaczynski ikke var polakkernes foretrukne valg til præsidentvalget senere i år, så har han spillet en vigtig rolle i Polens kamp mod kommunismen i Solidarnosc, og i den polske historie.

Og vigtigst af alt: Han var landets præsident, og demokratisk valgt.

Alle polakker kendte præsidenten og hans enæggede tvillingebror, Jaroslaw, der tabte valget som Polens regeringsleder til Donald Tusk ved seneste valg. De to tvillinger blev berømte i Polen, da de som børn spillede hovedrollerne i en tv-serie.

Det dobbelt tragiske ved dagens ulykke er, at flyet styrtede ned netop i de skove ved Katyn, hvor den polske elite på over 22.000 personer blev henrettet ved nakkeskud i april 1940.

De blev indfanget i september 1939 af den Røde Hær og kørt i togvogne til Smolensk.

Nu er dele af den polske elite igen omkommet i Rusland – og igen ved Katyn. Et nærmest surrealistisk sammentræf 70 år efter.

Rusland har benægtet ethvert kendskab til forbrydelserne i 1940, og først i 1990 begyndte Rusland at åbne arkiverne, der kunne fastslå at henrettelserne skete efter en personlig ordre fra Josef Stalin den 5. marts 1940.

Indtil da var Katyn tabu i østblokken, og for meget omtale kunne betyde døden. Rusland har endnu ikke åbent for alle arkiverne, og der mangler fortsat informationer om 4.000 polakkers skæbne.

Derfor kan den tragiske ulykke åbne mulighed for to scenarier.

Den kan enten få Rusland til at udlevere de sidste dokumenter om Katyn, og dermed få lukket sagen om henrettelserne, og fortsætte det relativt gode polsk-russiske forhold.

Den anden mulighed er, at stærkt nationalistiske kræfter vil give russerne ansvaret for flystyrtet. Det kan sætte følelser i gang, som kun kan skade det polsk-russiske forhold, og give næring til konspirationsteorier.

Og konspirationsteorierne vil der uden tvivl opstå. Omfanget af dem afhænger af de russiske og polske myndigheders evne til at fremstå med en stemme, når deltaljerne for flystyrtet i Smolensk skal offentliggøres.

Foreløbig tyder alt på, at der var tale om en polsk pilot fejl, og hvis den udlægningen fastholdes af alle parter, vil det kunne begrænse destruktive konspirationsteorier.

Flyulykken må nemlig ikke blive en kæp i hjulet for den gode dialog mellem polakker og russere og mellem Moskva og Warszawa. Det samarbejde er på en historisk god kurs.

For selv om Katyn stadig er et åbent sår mellem Polen og Rusland, så har der været en god dialog mellem landene det seneste års tid. For bare få dage siden deltog Donald Tusk og Vladimir Putin i en mindehøjtidelighed i Katyn, som Ruslands premierminister havde indbudt den polske regeringschef til at deltage i på 70 året for massakren.

Den polske præsident var ikke inviteret.

Men det er også vigtigt, at omstændighederne ved flystyrtet hurtigt kortlægges og opklares. Det ved Putin, og det ved den polske regeringschef. Han har sagt, at han vil arbejde 24 timer i døgnet, indtil alle omstændighederne ved flystyrtet er klarlagt.

Hvis ulykken ikke opklares hurtigt, er der en risiko for at tragedien i Smolensk, også bliver en ny tragedie for det polsk-russiske forhold.

Derfor sender en tydelig rørt Vladimir Putin også et godt og klart signal til polakkerne ved personligt at lede efterforskningen.

Putin har da også inviteret sin polske kollega Donald Tusk til at deltage i arbejdet, og begge regeringsledere sidder i skrivende stund i Smolensk, og afventer resultaterne fra teknikerne og flyets sorte boks.

Selv om det kan være svært at finde noget opmuntrende på en tragiske dag som denne, så kan den fælles sorg i Rusland og Polen måske bane vejen for, at de sidste knaster i det polsk-russiske forhold nu bliver fjernet.

Ulykken i dag er den største tragedie i Polens historie i fredstid, men den udgør ikke en trussel for Polens fremtid og det polske demokrati.

Men tabet og tragedien er overvældende – både i omfang og symbolik.

Jens Mørch
Redaktør