Måling viser at polakkerne vælger ny præsident

Den seneste måling forud for præsidentvalget, der formentlig bliver den 28. juni. Grafik: TVN24.

WARSZAWA: Flere målinger peger nu på, at polakkerne vælger ny præsident til valget, der formentlig udskrives til den 28. juni.


I den seneste måling forud for det kaotiske polske præsidentvalg, får den siddende præsident Andrzej Duda kun opbakning fra 35 procent af polakkerne. Det betyder – hvis resultatet holder – at der skal en anden valgrunde til 14 dage efter.

Præsident Andrzej Dudas popularitet er styrtdykket. Da corona-krisen begyndte i marts stod han til at få over halvdelen af stemmerne, og dermed var han valgt i første valgrunde. For blot en uge siden stod præsidenten til at få 43 procent af stemmerne, og nu er han dykket til bare 35 procent. Det viser den seneste måling fra PBS, som dagbladet Gazeta Wyborcza har offentliggjort.

Direkte på 2. pladsen

Målingen viser også, at den nye oppositionskandidat, borgmesteren i Warszawa Rafał Trzaskowski, er gået direkte ind på en anden plads på bare en uge. Han står til at få 21 procent i målingen. Nummer tre i målingen er overraskende den uafhængige kandidat, tv-vært og journalist hos TVN, Szymon Holownia. Han får blot to procent mindre end Warszawa-borgmesteren, altså 19 procent.

Den stærkt højre-nationale kandidat fra Konføderationen, Krzysztof Bosak, indtager overraskende fjerde pladsen med 13 procent. LGBT-forkæmper og kandidat for Forenet Venstre, Robert Biedron får blot 8 procent, mens Bondepartiets (PSL) kandidat – og partiformand – tidligere minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kun får opbakning fra 5 procent af polakkerne.

Anden valgrunde

De to kandidater der opnår flest stemmer, går videre til anden valgrunde, der skal holdes 14 dage efter – formentlig den 12. juli. Det betyder at præsident Andrzej Duda skal op imod borgmesteren i Warszawa, Rafał Trzaskowski. I det opgør bliver det Warszawa borgmesteren der vinder ifølge målingen. Her vil resultatet være 55 procent til Rafał Trzaskowski og 45 procent til Andrzej Duda.

Måling for anden valgrunde til præsidentvalget i Polen 2020.

Hvis resultatet holder, er det ikke første gang at en Warszawa borgmester bliver valgt til præsident i Polen. Det skete også i 2005, da Lech Kaczynski var borgmester i hovedstaden og blev valgt som præsident.

En ny polsk præsident, vil betyde at regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, får stækket sin indflydelse på polsk politik markant. Den siddende polske præsident Andrzej Duda var sekretær for den tidligere præsident Lech Kaczynski.

Valg den 28. juni?

Som polennu.dk skrev for nogle uger siden, ventes det polske præsidentvalg at blive udskrevet til den 28. juni og med evt. anden valgrunde den 12. juli.

Støt fri og uafhængig journalistik?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.