Massive protester og blokader på landet og i byer

Protester foran det polske parlament Sejmen mandag aften. Der er varslet nye demonstrationer tirsdag, og de sorte kvinders strejkekomite, vil ikke give op før abort-loven er blevet ændret markant. Status fra før forfatningsdomstolens afgørelse, er ikke længere nok for de polske kvinder – og mænd, blev det oplyst på et pressemøde mandag. Foto: KPH.

WARSZAWA: Polen var for 12. dag i træk præget af omfattende protester over hele landet – i såvel små som store byer. Mange vigtige veje blev blokeret af demonstranter.


For 12. dag i træk er der demonstrationer mod regeringen og forfatningsdomstolens nye ”abort-forbud”. Og selv om der ikke har været 100.000 mennesker samlet i Warszawa i dag, som der var både onsdag, fredag og søndag, så er demonstranterne synlige overalt.

Mange veje i Polen er spærret af utilfredse polakker, og der bliver flere og flere i antal. I morgen er der varslet nye store demonstrationer.

SE OGSÅ KORT OVER DEMONSTRATIONER

Krisemøde i parlamentet

Den polske statsminister samlede mandag eftermiddag gruppeformændene i det polske parlament, for at skabe opbakning til et kompromis, som den polske præsident Andrzej Duda har udarbejdet, og som partiformand Jaroslaw Kaczynski har givet sin opbakning til.

Men den liberal Borgerkoalitionen (KO) og partiet Venstre (Lewica) har boykottet mødet. De ønsker ikke noget kompromis, de ønsker som alle demonstranterne, at den skrappe afgørelse i forfatningsdomstolen trækkes helt tilbage.

Skal – skal ikke?

Den polske statsminister skal offentliggøre afgørelsen fra forfatningsdomstolen, senest i dag den 2. november, for at ”abort-forbuddet” er gældende. Hvis regeringschefen undlader, kan loven ikke træde i kraft, og det vil tage toppen af de omfattende demonstrationer på gaden. Men det vil fremkalde protester fra de mest fundamentalistiske katolske præster.

Protester fra bagland

Det smertelige for regeringen er, at selv om de hævder at det er fjender af Polen der står bag demonstrationer, så er det regeringens eget bagland der protesterer, og som har fået nok af Jaroslaw Kaczynski og hans magtdynasti. Det fremgår af de mange slagord mod ham og regeringspartiet, ligesom demonstranter gentagne gange har taget opstilling foran hans hus. Massive politistyrker sørger for hans sikkerhed.

I mange små og store byer i landdistrikterne har der også været omfattende protester mod PiS-parlamentsmedlemmers hus og kontorer. Selv i de små polske byer er der ballade. 58,5 procent af regeringspartiets egne vælgere, vil have Jaroslaw Kaczynski til at trække sig som formand.

Valg eller?

Den nye politiske krise i Polen fortsætter, og det er næsten uundgåeligt at der vil ske en sprængning af den polske regering – eller flertallet bag – i nær fremtid. Der har allerede været flere tilfælde. Da Jaroslaw Kaczynski var statsminister i 2007, blev han træt af sine partnere og udskrev nyvalg og tabte.

Det samme vil – ifølge friske målinger – ske igen, hvis han vælger den vej ud af krisen. Men rimeligt sikkert er det, at den politiske situation i Polen kalder på handling.

polennu.dk følger den dramatiske politiske udvikling i Polen.

Demonstranter blokerer vejene i en forstad til Krakow. Foto: Sebastian Talach.
Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.