Ny NATO-generalsekretær: Polsk kandidat i spil

NATO-generalsekretær
Hvem skal afløse som NATO-generalsekretær, når Jens Stoltenbergs ansættelse udløber til september? I Polen har man et godt bud, men det kan også være at NATO endnu engang forlænger med Stoltenberg. Foto: NATO.

WARSZAWA: Der er en polsk kandidat i spil som ny NATO-generalsekretær efter Jens Stoltenberg. Det er ikke første gang en polak er kandidat til posten.


Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski (1995-2005) nævnes nu af flere kilder, som et godt bud på en ny NATO-generalsekretær. Nordmanden Jens Stoltenberg har siden 2014 stået i spidsen for alliancen, og sidste år blev hans ansættelse forlænget til 30. september i år.

Aleksander Kwasniewski vandt over Lech Walesa ved præsidentvalget i 1995, og sad i to perioder. Det var i den periode, at Polen blev medlem af blandt andet EU og NATO.

(Artiklen fortsættes under)

Aleksander_Kwasniewski_Polen_Ukraine_gov_pl_Polen_0
Aleksander Kwasniewski – 59 år. Polens præsident 1995-2005. Arkivfoto.

Polen i NATO og EU

– Aleksander Kwasniewski var Polens præsident i to perioder. Under hans ledelse blev vi en del af NATO og EU. Han er respekteret i verden og har et meget fornuftigt geopolitisk syn. Han har store evner. Men det kræver, at han får støtte fra det land, som han kommer fra, siger den polske general Mieczyslaw Bieniek til det uafhængige medie Fakt.

Anbefaler ny NATO-generalsekretær

– Det vil være en yderst gavnlig beslutning for Polen, men også for hele den østlige flanke af NATO, siger en anden tidligere præsident (2010-2015), Bronislaw Komorowski til oplysningerne om, at Aleksander Kwasniewski kunne blive den næste NATO-generalsekretær.

Internationale eksperter peger også på den mulighed, at Jens Stoltenberg også kan ende med fortsætte som NATO-generalsekretær, hvis der bliver for stor uenighed om en ny.

Polsk-dansk opgør

Sidst en polak var kandidat til posten som NATO-generalsekretær var i 2009. Det var den tidligere formand for Sejmen, tidligere udenrigsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Radek Sikorski. Han tabte opgøret til Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, der fortsatte til 2014, hvor den nuværende Jens Stoltenberg tog over.

Det mener polennu.dk

Hvis Aleksander Krasniewski skal være ny generalsekretær, kræver det først og fremmest støtte. USA vil formentlig bakke op om den tidligere polske præsident, ligesom mange af Bukarest 9-landene langs NATO’s øst flanke formentlig også vil gøre det, da Krasniewski er højt og dybt respekteret.

Men det vil kræve, at den siddende Kaczynski-regering bakker op om Kwasniewski. Og det kan godt vise sig at blive sværere, end at overbevise de øvrige NATO-landene om den tidligere polske præsidents kvalifikationer. For Kwasniewski er, udover at være dybt respekteret internationalt, bekendt med den russiske tankegang og de militære strategier. Og så kan han i øvrigt både tale, forstå og skrive russisk – og han er tidligere kommunist, som mange andre før omvæltninger i Polen.

Den polske uformelle kandidat, vil uden tvivl være det bedste bud på Stoltenbergs afløser som landene kan mønstre – primært på grund af alliancens aktuelle udfordringer med Moskva, mener polennu.dk.

Den nuværende NATO-generalsekretærs ansættelsesperiode udløber den 30. september. Polennu.dk følger udviklingen.

Polen opruster i kampen om NATO-toppost

LINK: Polen opruster i kampen om NATO-toppost

Kære trofaste læser. Vi har valgt, at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne at danskerne kender så meget som muligt til Polen i Danmark. Hvis du vil støtte os i den tanke, vil vi være yderst taknemlige for at modtage et lille bidrag til vores arbejde. Det vil være en meget stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 eller DKK 500,00 – mange tak for din opmærksomhed.

LINK: Fakt om ny NATO-generalsekretær