Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly

Kaczynski i Kiev
Polens statsminister og vicestatsminister flyver i dag til den ukrainske hovedstad Kiev, trods krigen i Ukraine. På billedet er det dog kun vicestatsminister og partiformand Jaroslaw Kaczynski der er ude at flyve. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski har beskyldt Donald Tusk for at bruge statens fly privat. Nu er det blevet afsløret, at Kaczynski bruger statens fly privat, og at hans afdøde bror brugte statens fly privat til sommerhuset på feriehalvøen Hel – i gennemsnit hver fjerde dag – i de to år han var præsident.


Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus. Den lære må Jaroslaw Kaczynski sluge, efter at han i forsvar for sin fyrede parlamentsformand, gik til angreb på tidligere statsminister Donald Tusk med beskyldninger om overforbrug af statens fly. Beskyldningerne er dog blevet tilbagevist af kendsgerninger, som er vist i polske medier. Rent faktisk viser det sig, at mens Donald Tusk var statsminister fløj han mindre end partiformandens afdøde præsident tvillingbror, Lech Kaczynski, gjorde i sine to år som præsident.

Hver fjerde dag i Hel

Donald Tusk fløj i løbet af næsten syv år til Gdansk i statens fly 281 gange, men de fleste af gangene var det med ordinært LOT (Polish Airlines) fly. Alle medlemmer af parlamentet har frie flyrejser med LOT. Tusk bor i Sopot ved Gdansk, men hans rejser dækker ikke alene over private ture, også de officielle. Det svarer til mindre end 3,5 gang om måneden. Den afdøde præsident Lech Kaczynski brugte på sine bare to år statens fly til Gdansk 141 gange. Han var ved sit sommerhus på Hel nord for Gdansk hver fjerde dag, mens han var præsident og boede i Warszawa. Og hver gang frem og tilbage i statens fly. De private ture alene, kostede de polske skatteborgere 2,3 millioner zloty, da de – i lighed med den fyrede parlamentsformands flyvninger – var det i Forsvarets luksusfly, og ikke ordinære ruteforbindelser.

Hovsa

Og nu har en medarbejder i Kaczynskis stab ved en fejl lækket oplysninger, der bekræfter at Jaroslaw Kaczynski selv, bruger politihelikoptere flittigt når han skal rundt i Polen. Der er blandt andet billeddokumentation for den seneste tur fra Swinoujscie i det nordlige Polen til Wawel Slottet i Krakow, hvor hans bror ligger begravet. Imens partiformanden fløj rundt, måtte politiet undvære helikoptere, viser afsløringerne. Det er en kendt sag, at Kaczynski er en sky og bange personlighed, og han nyder ekstrem stor beskyttelse når han bevæger sig rundt, men udadtil er det ikke det billede partiformanden ønsker at tegne af sig selv.

Diktator eller?

Jaroslaw Kaczynski er blot menigt parlamentsmedlem, selv om han er formand for regeringspartiet. I det polske parlament trækkes han – som den eneste – ikke i løn for fravær, ligesom han nyder godt at andre goder og forhold, som ikke tilkommer andre af Sejmens medlemmer. Han har også egne statsbetalte sikkerhedsvagter. Han vil for tvivlsomme midler opfører et tvillingetårn midt i Warszawa, som skal bære hans og den forulykkede brors navn (Kaczynski Towers).

Kejser Kaczynski

Det er også ham, der udpeger regeringen. I torsdags måtte Polens nummer 1 (præsidenten) vente en time på et møde han var indkaldt til. Forinden havde Polens nummer 3 (statsministeren) måtte vente i to timer, efter samme recept. Baggrunden var, at han havde besluttet at udskifte Polens nummer 2 (parlamentsformand). Ud ad til vil han gerne fremstå som en fattig polsk bonde, der bekæmper magtmisbrug og korruption i kirkens navn, men virkeligheden får dette billede til at krakelere. Nu er der endnu kommet en sag i rækken, der viser at partiformand Jaroslaw Kaczynski mere er en enevældig diktator, end blot et menigt medlem af det polske parlament. Det er næppe heller uden grund, at han nu har fået tilnavnet, kejser Kaczynski.

Paradoksernes hetz

Kaczynski og regeringspartiet fører en ekstrem hetz mod ikke eksisterende kommunister (dommerstand, Donald Tusk etc.), homoseksuelle og tyskere. Det sker gennem blandt andet de polske public service-kanaler og de katolske nyhedsmedier. Paradoksalt nok, er Lech og Jaroslaw Kaczynski selv børn af kommunismen, og blev først aktive i kampen mod den, da kommunismens så ud til at kollapse. De blev berømte i Polen på det kommunistiske stats-tv som børnestjerner, og de blev end ikke opsøgt, da de polske frihedskæmpere blev indespærret i december 1981.

Det er også en kendt sag, at Jaroslaw Kaczynski selv har en fortid i 1970erne og 1980ernes homo-miljø. I 1990’erne havde Jaroslaw Kaczynski mandlige partnere, og han bor i dag alene sammen med to katte. Huset blev taget fra en polske frihedskæmper under kommunismen, mens Kaczynskis onkel var en højt stående embedsmand. Huset er fortsat Kaczynski-familiens ejendom.