Officielt: Polen indfører ny lov om forbud mod abort

Forbud mod abort Polen
Polakkerne er på gaderne i flere polske byer. En ny lov om forbud mod abort er blevet offentliggjort, og dermed gældende. Loven indføres på et tidspunkt hvor carona-pandemien er ude af kontrol i Polen, internt uro, og midt i et økonomisk kaos. Foto: Piotr Lupinski, LAPP Foto.

WARSZAWA: Der er demonstrationer i flere polske byer lige nu. Polen har indført ny lov om forbud mod abort i dag.


stop fordomme polske

Ny lov om forbud mod abort. I oktober vedtog den forfatningsstridige forfatningsdomstol i Polen at ophæve en række undtagelser i den ellers meget stramme abortlov. Afgørelsen blev ikke gjort gyldig, da det krævede at statsministeren offentliggjorde afgørelsen efter 14 dage. Det skete ikke. Formentlig på grund af de mange protester.

LÆS OGSÅ: Alt om forbud mod abort i Polen

Forbud mod abort

Men nu er der nyt i sagen, og det betyder at den nye lov om forbud mod abort er trådt i kraft. Onsdag har forfatningsdomstolen i en 153 sider lang redegørelse, redegjort for beslutningen i oktober, og en talsmand for statsministeren Piotr Müller har bekræftet at afgørelsen er offentliggjort onsdag klokken 16.00. Det betyder – med ganske få undtagelser – et total abort forbud i Polen. Kvinder der forsøger alligevel, risikere 5 års fængsel, selv om fosteret er skadet.

LÆS OGSÅ: Dansk boykot af Polens uddannelsesminister

Protester i flere byer

Afgørelsen har allerede udløst massive forbudte protester i flere polske byer. De blev organiseret med timers varsel, trods forsamlingsforbud. Også foran det polske parlament, forfatningsdomstolen og Jaroslaw Kaczynski hjem er vrede mænd og kvinder gået i protest. Og det er selv om corona-truslen er på sit højeste.

En Kaczynski-provokation

– Det her er en provokation fra Jarosław Kaczyński’s side. Regeringen forsøger at dække over sit svigt og gør det på en kynisk måde. Jarosław Kaczyński er ansvarlig for brande og ballade i Polen, siger lederen af det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO), Borys Budka.

Også bondepartiets formand og tidligere præsidentkandidat Władysław Kosiniak-Kamysz er harm over Kaczynski-regeringens nye lov om forbud mod abort.

– Et rekordstort antal dødsfald, rod og kammerateri med hjælpepakker, kaos med vaccinationer og midt i det, starter regeringen igen en ideologisk krig. At ødelægge abortkompromiset og fratage valgfriheden midt under en pandemi er for usselt. Red vores økonomi og lad vær med at sætte Polen i flammer!, skriver PSL-leder Władysław Kosiniak-Kamysz på Twitter.

LÆS OGSÅ: Alt om forbud mod abort i Polen

Krakow onsdag aften den 28. oktober 2020.
Poznan onsdag aften den 28. oktober 2020.
Polakker og danskere i protest mod polske ”abort-forbud”. Rådhuspladsen, København, søndag den 25. oktober 2020. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
Politiet er massivt til stede natten mellem torsdag og fredag, for at beskytte Jaroslaw Kaczynskis hus i Warszawa mod talrige demonstranter, der ikke vil finde sig i en ny abortlov. Flere og flere kommer til. Foto: Free European Media.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Du kan vælge mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og mange andre anerkendte og sikre betalingsformer.

EKSTERNT LINK: Amnesty International