Oppositionsparti haler ind på det største regeringsparti

Lederen af det største oppositionsparti Donald Tusk, har fået medvind i meningsmålingerne efter en ny Tusk-lov, der skal udelukke ham fra at kunne stille op. Valgkampen er i fuld gang, og partilederne rejser Polen tyndt forud for valget, der seneste skal gennemføres den 5. november. Foto: PO.

WARSZAWA: Det største oppositionsparti haler nu ind på det største regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS) viser ny måling.


Polens største oppositionsparti Borgernes Platform (PO/KO) haler ind på det største regeringsparti PiS, viser en ny IBRIS-måling bestilt af det frie medie Rzeczpospolita.

Ifølge målingen får PiS opbakning fra 32,7 procent, mens PO er lige efter med 30,2 procent. Resultat betyder formentlig, at der kommer ny regering i Polen. Den nuværende koalitionsregering med PiS som det største parti kan ikke samle et flertal.

Lov mod leder af oppositionsparti

Målingen betyder et minimalt fald til PiS, mens PO med Donald Tusk som formand, har vundet 5 procents fremgang i forhold til den seneste måling fra IBRIS. Det skønnes, at den såkaldte Tusk-lov der skulle forhindre Donald Tusk i at kunne stille op til valget, har haft den modsatte effekt. Regeringspartiet har da også siden skiftet valgkampleder.

Ny ballade i regeringsparti: Valgkampleder siger op

LÆS OGSÅ: Ny ballade i regeringsparti: Valgkampleder siger op

Den seneste måling viser følgende fordeling:

  • Lov og Retfærdighed (PiS) m.fl. – 32,7 procent (Forenet Højre)

  • Borgernes Platform (PO) m.fl. – 30,2 procent

  • Konføderationen – 12 procent

  • Polen 2050/Bondepartiet (TD/PSL) – 10,8 procent

  • Venstre (Lewica) – 9 procent

Det største oppositionsparti (PO) og det største regeringsparti (PiS) er begge grundlagt i 2001. Siden dengang, har Jaroslaw Kaczynski og Donald Tusk stået i spidsen for hvert af de to partier.

LINK: Gennemsnit af meningsmålinger forud for valget i Polen

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.