Ny ballade i regeringsparti: Valgkampleder siger op

Valgkampleder for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har sagt sin stilling op efter voldsom kritik fra sine egne. Foto: TVN/PN Grafik.

WARSZAWA: Valgkampleder for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har afleveret sin opsigelse til formand Jaroslaw Kaczynski.


Valgkampleder i det største regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), Tomasz Poreba, der også er medlem af parlamentet, har afleveret sin opsigelse til formanden Jaroslaw Kaczynski. Det er også Poreba, der har ansvaret for den kommende valgkamp.

– Efter dyb refleksion afleverede jeg i går min opsigelse som PiS-stabschef til formand Jarosław Kaczynski, skrev Poreba fredag ​​aften på Twitter.

(Fortsættes under)

Valgkampleder udsat for kritik

For nogle dage siden var der et sammenstød mellem den afgående valgkampleder og den tidligere spindoktor for Jarosław Kaczyński –  Adam Bielan (MEP) og rådgiveren for præsidenten Marcin Mastalerek. De er meget kritiske overfor PiS-valgkampen indtil nu.

– Jeg tror, ​​at vi alle kan se, at vi ikke vil vinde valget i 2023 med 2015-kampagnen, sagde Adam Bielan til TVN24. Det sker med indirekte henvisning til at PiS nu vil have folkeafstemning om flygtninge. I 2015 var flygtninge et stort problem, men efter at Polen har modtaget millioner af flygtninge fra Ukraine, er situationen en anden. Bielan har tidligere ført valgkampagner for PiS. Præsidentens rådgiver er på samme linje:

– PiS er i defensiven i dag, og sov i nogle meget vigtige øjeblikke. – Først og fremmest reagerede de slet ikke på 4. juni marchen, sagde Mastalerek til RMF FM.

Uden flertal – også med støtteparti

Regeringskoalitionen Forenet Højre, hvor PiS er det største parti, er under voldsomt pres i meningsmålingerne forud for efterårets parlamentsvalg. PiS står fortsat til at blive det største parti, men med cirka 10 procent mindre opbakning end ved seneste valg. Dermed er flertallet væk. Og her stopper regeringens krise ikke. Det var ventet, at det manglende flertal kunne findes sammen med det meget ekstreme højre nationalistiske parti Konføderationen.

Selv om begge partier benægter at de vil finde samme efter et valg, ventede alle at de ville finde sammen gennem forhandlinger. Men selv med støttepartiets opbakning, er der stadig ikke nok mandater til at Kaczynski-regeringen kan fortsætte efter et valg, hvis målingerne holder stik.

Hvad nu?

Hvem der bliver ny valgkampleder, er uvist. Ifølge flere kilder, har partiformand Jaroslaw Kaczynski endnu ikke accepteret opsigelsen.

 

Vi vil ikke vil have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig hellere udbrede kendskabet til Polen i Danmark mest muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.