Polakkerne var udsat for folkemord under Anden Verdenskrig

Soldater fra Zoska bataljonen med befriede jødiske kz-fanger fra Gesiowka-lejren. De befriede jøder blev optaget i AK-hjemmehæren (Armia Krajowa) , og de kæmpede og døde sammen med soldaterne fra den polske hjemmehær under den 63 dage lange Warszawa-opstand med brutale voldsomme kampe, som tåler sammenligning med slaget ved Stalingrad, mener dansk forsker. Foto: IPN Warszawa.

KØBENHAVN: Polakkernes var udsat for folkemord under Anden Verdenskrig. Det var tale om systematisk udslettelse, siger dansk forsker.


– Polakkerne blev udsat for folkemord under Anden Verdenskrig, siger seniorforsker ved Rigsarkivet, Steen Andersen, til polennu.dk. Han er historiker og ekspert i forhold om Anden Verdenskrig. Andersen er også med i forskningsprojekter, der har bragt ny viden til Danmark fra Polen om Anden Verdenskrig.

Seniorforsker og historiker Steen Andersen, Rigsarkivet – betegner det som polakkerne blev udsat for under Anden Verdenskrig som folkemord. Foto: Anna Werenberg.

Steen Andersen fortæller om polakkernes skæbne under tyskernes Generalplan Ost, som sigtede på at udrydde den polske ’intelligensia’ og ikke mindst oprøret i den jødiske ghetto i april 1943 og Warszawa-opstanden i august 1944, i programmet Hitlers Æselører – et radioprogram om Anden Verdenskrig med Jarl Cordua som vært.

Krig som i Stalingrad og Kursk

Steen Andersen sammenligner det som polakkerne blev udsat for under krigen, med de grusomste slag i f.eks. Stalingrad og Kursk. Kampene tåler sammenligning med Stalingrad og Kursk da omkring 300.000 civile af Warszawas borgere enten bliver henrettet eller slået ihjel af tyske bombardementer, understreger han.

– Det faktum har vi fuldstændigt overset i Vesten siden 1945, siger Steen Andersen til polennu.dk.

HØR: Steen Andersen og Jarl Cordua om Warszawa-opstanden

Seks millioner polakker – heraf tre millioner jødiske polakker – mistede livet under Anden Verdenskrig, og i fortællingen om folkemord henviser han i programmet blandt andet til den russiske plan, der skulle udrydde højtstående og kloge polakker, officerer og Polen som nation. En plan der kostede mindst 22.500 polakker livet. De blev alle henrettet ved nakkeskud og skjult i flere skovområder. Bedre kendt som Katyn-mordene, da de første 4.000 lig blev fundet ved Katyn/Smolensk i Rusland. Den russiske plan skulle for altid gøre en ende på eksistensen af landet Polen.

– I perioden fra den 4. august til 8. august blev omkring 50.000 borgere i Warszawa gennet sammen og nedskudt under de mest brutale forhold i forstæderne Wola og Ochota, siger Steen Andersen til polennu.dk

– Massakrer blev udført af SS-brigade Dirlewanger og SS-brigaden Kaminski, som også gik under navnet SS Sturmbrigade RONA (Russkaya Osvoboditelnaya Narodnaya Armiya). Den bestod af russere og hviderussere rekrutteret fra de tyske krigsfangelejre. De myrdede og voldtog i et omfang, som chokerede selv hærdede SS’ere, siger den danske forsker.

Overvejelser og tilfældigheder

Steen Andersen fortæller også om overvejelser og tilfældighedernes spil i forbindelse med Warszawa-opstanden og opstanden i den jødiske ghetto året før. Ikke mindst det faktum, at den nye Polen – gendannet i 1918 – ikke længere eksisterede som stat da Warszawa-opstanden blev indledt. Det var polakkernes kamp for overlevelse som folk med egen nation – og sidste chance.

Lyt selv med på den spændende fortælling på nedenstående link.

(Fortsættes under)

HØR: Steen Andersen og Jarl Cordua om Warszawa-opstanden

Polen mindes 75-årsdagen for Warszawa opstanden

LÆS: Polen mindes 75 årsdagen for Warszawa opstanden

Warszawa opstanden

Polakkernes opstand i Warszawa mod den tyske besættelsesmagt begyndte 1. august 1944 og indtil modstandsfolkene nedlagde våbnene den 2. oktober. Opstanden blev det største oprør mod den tyske overmagt i det besatte Europa under Anden Verdenskrig. Opstanden har fået mytisk karakter, og er for nutidens Polen en vigtig national fortælling om tapre kæmpende polske patrioter. Noget enestående fik de overlevende ved opstandens ophør hidtil usete rettigheder af nazisterne, da de opnåede status som allierede krigsfanger og dermed undgik øjeblikkelig henrettelse.

Historien om opstanden handler dog i særlig grad også om det politiske spil, der undervejs foregik mellem de allierede magter og den polske eksilregering i London, hvor den sovjetiske diktator Josef Stalin – dengang og siden – blev beskyldt for et kynisk magtspil, hvor han længe lod Den Røde Hær stå passivt nær Warszawa og dermed undlod at komme opstanden til undsætning. Formentlig var hans motiv at lade tyskerne nedkæmpe den polske hjemmehær i Warszawa, så han senere selv slap for at afvæbne den, når Den Røde Hær med tiden erobrede den polske hovedstad.

(Fortsættes under)

Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte tidligere på året museet for Warszawa-opstanden. I baggrunden ses blandt andre Danmarks ambassadør i Polen, Ole Toft. Arkivfoto.

LINK: Museum for Warszawa Opstanden

Samtalerne med værten og Steen Andersen tager desuden udgangspunkt i det politiske spil mellem de allierede magter er blandt andet beskrevet i bogen ”Rising 44” af den britiske Polens-ekspert og historieprofessor Norman Davies.

LINK: Mere om Rising 44 af Norman Davies (engelsk)

1_august_opstand_warszawa

HØR: Steen Andersen og Jarl Cordua om Warszawa-opstanden

Hvad er et folkemord?

FN’s folkedrabskonvention definerer et folkedrab som drab (eller andre specificerede voldelige handlinger), der begås med henblik på, helt eller delvist, at ødelægge en national, etnisk, racemæssig eller religiøs gruppe.

Det, der er karakteristisk med denne definition, er, at den lægger vægt på forbryderens intention. Hvis en folkegruppe bliver udryddet, uden at der ligger en sådan intention, er det altså ikke et folkedrab i følge konventionen. I tilfældet Polen opfyldes betingelserne, som det også formelt fremgår af de russiske og tyske planer med Polen.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her. Vi takker uanset, hvad du vælger. På forhånd, tak.