Polen mindes 75-årsdagen for Warszawa opstanden

Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski talte torsdag om det vigtige i at huske på friheden og demokratiet – ting som andre har kæmpe for. Foto: E. Lach

WARSZAWA: Polen og polakkerne mindes 75-årsdag for Warszawa opstanden, der markeres markant i dag i den polske hovedstad.


I dag er det 75 år siden at Warszawa opstanden blev indledt mod den tyske besættelsesmagt. Dengang stod den Røde Hær nogle få kilometer fra den østlige bred af floden Wisla, og polakkerne havde ventet af russerne kom dem til undsætning. Men sådan gik det ikke. Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden, før han fortsatte angrebet mod vest.

Mere end 200.000 dræbt

Opstanden varede i 63 dage og betød tab af civile, mange kvinder og børn, på cirka 200.000. 18.000 soldater i den polske undergrundshær mistede også livet. Blandt modstandsgrupperne var flere hundrede udlændinge, som hjalp polakkerne mod tyskerne.

Et minuts stilhed

De faldne mindes med et minuts stilhed overalt i Polen klokken 17.00 på dagen. Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.

Museet for Warszawa Opstanden i den polske hovedstad givet et glimrende og retvisende indblik i den 63 dage lange opstand.

Rafał Trzaskowski