Polen fejrer EU-medlemskab med nye angreb

I dag er det 16 år siden at Polen blev optaget som medlem af EU, og polakkerne har formået at være den største netto-modtager af tilskud fra EU. Polen fik også topposten som EU-præsident i 2014. Men siden regeringsskiftet i 2015, har Polens regering anlagt en krigerisk tilgang til EU, som blandt andet har resulteret i at den skrappest sanktionsproces mod et medlemsland er indledt mod Polen. Den såkaldte artikel 7 proces. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen kalder EU-kommissionens nye sagsanlæg for ulovligt og fuldstændig ubegrundet. Sagen udstiller EU’s inkompetence, siger justitsministeren på årsdagen for Polens 16 år i EU.


Den 1. maj 2004, blev Polen medlem af EU efter hårde forhandlinger i København i december 2002.

Selvom fredag er 16-årsdagen for medlemskabet, så er der ingen jubel at spore i hverken Warszawa og Bruxelles. I sidste uge fik Polen endnu en sag på halsen fra EU-kommissionen. Den kommer som en reaktion på den kontroversielle såkaldte mundkurvs-lov (ikke corona-relateret, red.), der giver politikerne mulighed for at afskedige dommere, som ikke følger regeringens politik. Loven blev besluttet af det polske parlament i december, og er trådt i kraft. Men den bliver ikke ændret, fastslår Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro.

polennu.dk: EU indleder ny sag mod Polens regering

Ministeren siger, at den nye sag mod Polen er både ubegrundet og ulovlig. Ordene faldt på en polsk pressekonference torsdag.

– Europa-Kommissionen har ikke har magt til at blande sig i medlemslandenes interne anliggender, når det gælder retsvæsenet, siger Zbigniew Ziobro.

Polen er hævet over EU-lovgivning

– Den polske forfatning vil altid være hævet over EU’s love. Vi bliver aldrig enige om, at europæiske traktater, skal stå over den polske forfatning, siger justitsministeren. Han fastholder, at EU’s nye sag mod Polen er “ulovlig” og afspejler “inkompetencen” i Europa-Kommissionen.

Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro afviser alle anklager fra EU. Han er kendt i EU-kredse for at være en af bagmændene til million-svindelen i den såkaldte MELD sag, hvor også danske Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er i søgelyset. Arkivfoto.

– Ingen skal overskride deres beføjelser på bekostning af Polen, på bekostning af polske borgeres interesse og i strid med vores forfatning, siger ministeren på vegne af den polske regering.

– Vores opgave er at forsvare og beskytte Polens lov og suverænitet, sagde justitsminister Ziobro, der nu også er landets anklagemyndighed. Argumentet for at gennemføre loven, som blev fremført af ministeren på pressemødet er, at mange dommere er tyve, som ikke straffes for deres forbrydelser. I sidste uge nævnte ministeren, at der var dommere som kørte spritkørsel, uden at de blev straffet.

Begge dele skal den ny lov kunne rette op på, mener justitsministeren, der afviser kritikken fra EU.