Polen mister vigtig støtte for nyt samarbejde

Den amerikanske præsident Donald Trump i Warszawa i 2017, i selskab med den polske præsident Andrzej Duda og den kroatiske præsident Kolinda Grabar-Kitarović til møde i deres nye organisation De Tre Have. Kroatiens nyvalgte præsident, vil ikke følge sin forgængers EU og værdipolitik. Foto: KPLM.

ZAGREB: En ny præsident i Kroatien, betyder at Polen mister sin vigtigste allierede i kampen for et stærkt Central- og Østeuropæisk alternativ til EU.


Der er dårligt nyt for det polske regeringsparti.

Da Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten i 2015, var det med en vision om et alternativ til EU, bestående af landene i Central og Østeuropa. Samarbejdet kaldes De Tre Have, og består af tolv lande mellem Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet. Det begyndte som et energisamarbejde, men har siden udviklet sig til et politisk og økonomisk samarbejde, som en stærk modvægt til EU.

Samarbejdet blev skudt i gang af Polens præsident Andrzej Duda og den kroatiske præsident, Kolinda Grabar-Kitarović. De to præsidenter deler mange national konservative ideer og værdier, og er enige om at stå stærkt sammen i forhold til EU.

Trump anerkender EU-alternativ

I 2017 fik De Tre Have samarbejdet ekstra næring, da den amerikanske præsident Donald Trump var vært for et møde mellem de 12 lande i Warszawa. Som medværter var den kroatiske og polske præsident. Men nu kan det seneste kroatiske præsidentvalg, vende op og ned på den alliance.

Tabte overraskende

Det lykkedes nemlig ikke den kroatiske præsident Kolinda Grabar-Kitarović er opnå genvalg, selv om alle troede det ville ende sådan. I anden valgrunde tabte den kønne præsident til sin socialdemokratiske rival, Zoran Milanović, der vandt med 52,7 procent af stemmerne i anden valgrunde mod den siddende præsidents 47,3 procent.

Kroatisk kursskifte

Den nyvalgte præsident i Kroatien deler, i modsætning til sin forgænger, slet ikke de samme ideer og visioner for EU og Central- og Østeuropa, som den polske præsident Andrzej Duda og partiformand Jaroslaw Kaczynski gør. Tværtimod, vurderes det i Warszawa.

Zoran Milanović der nu bliver præsident i Kroatien, er stor tilhænger af EU, og han var sit lands statsminister fra 2011 – 2016. Polen synes med valget af den nye præsident i Kroatien, at stå endnu mere isoleret politisk i EU-samarbejdet.

Den nyvalgte socialdemokratiske præsident Zoran Milanović bliver indsat i embedet den 19. februar.