Polen: Ukraine kan ikke optages i NATO

Ukraine kan ikke optages i NATO på det kommende topmøde, erkender den polske forsvarsminister søndag. Foto: MON.

WARSZAWA: Polens forsvarsminister siger, at Ukraine ikke kan optages i NATO på det kommende topmøde. Men Polen har andre ønsker.


Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak siger, at Ukraine ikke kan optages i NATO på alliancens topmøde i Vilnius tirsdag og onsdag. Ordene faldt søndag til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

– Kriterierne for at blive medlem af NATO er klare, og vi skulle selv opfylde dem, da vi blev medlem i 1999. Vi mener, at Ukraine skal inddrages i alliancens strukturer så hurtigt som muligt. Det er i Polens og Europas interesse. Men vi ved godt, at forhandlinger om Ukraines medlemskab først kan finde sted efter krigens afslutning, siger den polske forsvarsminister, søndag.

Styrke NATO’s østflanke

Mariusz Blaszczak siger samtidig, at det vigtigste for Polen er at få styrket NATO’s østlige flanke på alle måder. Ministeren prioritere at det besluttes at øge antallet af styrker markant; enheder der er i højeste beredskab døgnet rundt, og klar til at rykke ud, hvis Rusland eller Belarus vil udfordre et NATO-land. Han mener også at det af samme grund, og på grund af situationen i Ukraine, er nødvendigt at forhøje landenes bidrag til NATO.

Forsvarsminister: Gør som Polen

Forsvarsministeren kræver ikke en forhøjelse af bidragene til NATO fra andre lande, men mener at andre lande bør følge Polens eksempel. Den polske regering har besluttet at øge udgifterne til forsvar til 4 procent af bruttonationalproduktet (BNP). I Danmark er det 1,6 procent, men et flertal i Folketinget har dog besluttet en køreplan, der seneste i 2030 skal få Danmark op på de 2,0 procent i bidrag, som det allerede er aftalt i NATO-alliancen.

Beslutningen om de 2 procent, var dog taget lang tid før de aktuelle krige i Ukraine. Polen har siden 2008, sammen med mange andre lande – heriblandt tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen – advaret om Putins ekspansive drømme og planer – ikke mindst i forhold til Ukraine.

(Fortsættes under)

LÆS OGSÅ (TV-2): Polen går amok i militær oprustning

Polen står ikke alene

Polen står da heller ikke alene med ønsket om et generelt højere NATO-bidrag.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sagde allerede i januar, at de 2 procent af BNP i bidrag er alt for lidt. Polen, Estland, Letland og Litauen vil have at bidraget hæves til mindst 2,5 procent. Pengene skal bruges til at styrke den østlige flanke op mod Belarus, Ukraine og Rusland.

Formentlig efter aftale med USA, der længere har kritiseret blandt andet Danmark, for at give for lidt til forsvaret.

LEDER: Fred i Europa er ikke en selvfølge

Læs LEDER: Fred i Europa er ikke en selvfølge (2014)

Selv om Ukraine ikke kan optages i NATO lige nu, så er det en klar prioritet fra polsk side, at det sker hurtigst muligt.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det, kan du støtte os.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.