Polen: Valget den 10. maj er aflyst

Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski er en af kræfterne bag de klækkelige lønforhøjelser til polske topfolk, herunder ham selv. I forvejen nyder han, som det eneste medlem af Sejmen, nogle helt særlige privilegier i parlamentet. Arkivfoto.

WARSZAWA: I en fælles erklæring fra partiformand Jaroslaw Kaczynski og tidligere vicestatsminister Jaroslaw Gowin, er det sent onsdag meddelt, at præsidentvalget den 10. maj annulleres.


Lov og Retfærdigheds-partiets (PiS) formand Jaroslaw Kaczynski får flertal for sin forfatningsstridige ændring af valgloven, så der kan gennemføres afstemning via brev. Til gengæld aflyses præsidentvalget helt i denne omgang, og i al fald den 10. maj. Sådan er dele af indholdet i en meddelelse som to polske toppolitikere har udsendt sent onsdag aften.

Status uklar

Der er tilsyneladende ikke tale om en aflysning på grund af corona-truslen i forfatningsmæssig forstand, men blot at der indledes en ny valgproces af parlamentets formand. Det vil formentlig betyde, at underskriftindsamlingen af de nødvendige 100.000 stiller til en præsidentpost, skal indledes på ny.

Præsident Andrzej Dudas mandatperiode udløber 6. august, og hvis ikke der er fundet en afløser, besættes posten automatisk af formanden for parlamentets underhus.

To mænd

Meddelelsen og aflysningen af valget om fire dage, har allerede skabt stor forargelse i politiske og juridiske kredse. Hvordan kan to mænd sidde alene, og afgøre skæbnen for et helt land, hedder det blandt andet i kommentarerne.

Farcen om Polens præsidentvalg fortsætter for uformindsket styrke.

Denne nyhed er ikke omfattet af betalingsmur. Det er et valg vi har truffet hos polennu.dk. Men nyheder er ikke gratis at producere, og vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen – på godt og ondt – overfor danskere. Hvis du vil støtte os med f.eks. 100 kroner, så vil vi være meget taknemlige. Du kan begynde ved at trykke her. På forhånd, tak.