Polen vedtager endnu en lov om højesteret

    senator_demonstration_hoejesteret

    Der var travlhed i går og i nat i det polske overhus senatet. Her er det senator Bogdan Borusewicz, som taler med demonstranter under møderne. Han er en del af mindretallet i senatet, der kæmper for at stoppe de forfatningsstridige ny love. Privatfoto.


    WARSZAWA: Mens der var demonstrationer natten igennem, godkendte det polske senatet endnu en ny lov om højesteret, der hurtigere skal sikre regeringen kontrollen over domstolen.


    Den 3. juli trådte en ny lov om højesteret i kraft i Polen. En lov der blandt andet betyder en sænkelsen af pensionsalderen, og som reelt er en lov der sikre de folkevalgte retten over domstolen. Loven betød også, at præsidenten for højesteret skulle stoppe i sit embede. Det har hun dog nægtet. Og hun står ikke alene.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Højesterets præsident vil først stoppe om to år

    EU har indledt de skrappeste processer der er mulige overfor et medlemsland på grund af ændringerne i højesteret, og seneste har EU domstolen bedt Polen om at stoppe implementeringen af loven. Men det gør ikke indtryk på den polske ledelse. Den fortsætter ufortrødent – ifølge nationale og internationale eksperter – den forfatningsstridige adfærd.

    Dommer boykot

    Polens dommerforening og internationale eksperter har i lighed med EU, kaldt loven i strid med alle gældende aftaler om frie domstole, som er et fundament for demokratiet. Dommernes boykot af regeringen har også betydet, at der ikke er nok dommere der vil besætte de ledige stillinger i den nye højesteret. Derfor har parlamentet og senatet nu godkendt endnu en lov om højesteret, der slækker kravene til blandt andet antallet af dommere, for at retten kan være beslutningsdygtig.

    Med den nye lov sikre regeringen sig hurtigere kontrollen over højesteret. Loven blev godkendt af senatet klokken 1.30 natten til onsdag, mens demonstranter og politi ventede udenfor parlamentet.

    Barrikader og demonstrationer

    Der er demonstrationer i flere polske byer, og det polske parlament og højesteret er blevet barrikaderet, og store politistyrker er udstationeret for at holde demonstranterne nede. Der er også meldt om voldsepisoder mellem politi og demonstranter. Imens kan man på det statskontrollerede TVP se og høre, at ingen mennesker deltager i demonstrationer, men det fremgår til gengæld på de sociale medier og de frie medier i Polen.

    Skærpelse af tonen

    Den nye lov, der endnu tydeligere viser at Kaczynski-regeringen i Polen vil overtage domstolene i landet, er endnu en rød klud i hovedet på EU-partnerne. De seneste ændringer har dog endnu ikke affødt reaktioner fra EU, så vidt polennu.dk er orienteret.

    Lovsjusk

    Den nye polske lov om højesteret strider ifølge førende eksperter mod den polske forfatning, og den polske ledelse har desuden sjusket i lovarbejdet om loven. Blandt andet var der i den første lov om højesteret (trådte i kraft juli 2018, red.) henvisninger til paragraffer, som var fra kommunisttiden i Polen, og som for længst er streget i den polske lovsamling.

    Folkeafstemning

    Onsdag skal senatet tale om præsidentens forslag til en vejledende folkeafstemning om forfatningen, og om Polens forhold til EU, NATO og den katolske kirke. Imens fastholder præsidenten for højesteret, at hun fortsætter i sit embede frem til 2020, som forfatningen foreskriver.