Polen vil overtage briternes indflydelse i EU

Polens udenrigsminister Jacek Czaputowicz, der tidligere på året besøgte Danmark, har trukket sig. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Polen vil have mere indflydelse i EU, og vil overtage briternes rolle som de kritiske i samarbejdet, sagde udenrigsminister Jacek Czaputowicz torsdag i København.


Polen har ingen planer om at forlade EU, tværtimod sagde den polske udenrigsminister Jacek Czaputowicz under et besøg i København torsdag.

Udenrigsministeren sagde, at Polen vil overtage det tomrum som briterne efterlader efter deres exit, som en markant stemme og stærk kritiker af Bruxelles. Men polakkerne vil ikke ud af EU, slet ikke, understregede ministeren.

– På det punkt vil vi ikke som briterne. Er i klar over, at polakkerne er de mest EU-begejstrede europæere, sagde Jacek Czaputowicz på et lukket møde i Tænketanken Europa for ambassadører og mediefolk. Det var den nytiltrådte direktør, Lykke Friis, der var mødeleder.

Polen bryder ikke EU-grundlov

Udenrigsminister Jacek Czaputowicz sagde også, at beslutningstagerne i Bruxelles ikke er nær så europæiske, som den polske regering er. Og han afviste, at der var hold i fortællingerne om, at Polen bryder retsstatsprincipper og EU-grundloven.

Jacek Czaputowicz blev udenrigsminister den 9. januar 2018, efter at Kaczynski havde udskiftet fem ministrer – herunder statsministeren, som før den dag hed Beata Szydlo. Det kom Jacek Czaputowicz til gavn, og han blev udenrigsminister.

Men da partiformanden for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski, blev spurgt til valget af netop Czaputowicz, sagde han at valget af den nye udenrigsminister var et ”eksperiment”.

Solidarnosc aktivist

Czaputowicz er ikke politisk udpeget i samme grad, som mange andre ministre i den nuværende regering. Han er embedsmand, og kom til Udenrigsministeriet helt tilbage i 1990. Før det kæmpede han sammen med blandt andre Lech Walesa i den første frie fagforening Solidarnosc – og siden den ulovlige undergrundsbevægelse af samme navn.

Czaputowicz blev – i lighed med Lech Walesa – men i modsætning til Jaroslaw Kaczynski, interneret af kommunisterne under krigsretstilstanden der blev indledt i december 1981.

Fransk visit i Danmark

Den polske udenrigsminister mødtes også med sin danske kollega, Jeppe Kofod, og det blev også til et møde med fire medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn. Jacek Czaputowicz var i København for at støtte Østersørådet, og for at tale om Baltic Pipe og andet energisamarbejde.