Polens parlament har afvist yderligere abortstramninger

Abortstramninger
Et flertal i det polske parlament Sejmen, afviste tirsdag aften et borgerforslag om yderligere abortstramninger, og kriminalisering af vejledning i abort. Privatfoto.

WARSZAWA: Et borgerforslag om yderligere polske abortstramninger er tirsdag blevet afvist af et stort flertal i det polske parlament.


Polens parlament har tirsdag aften afvist et borgerforslag om yderligere abortstramninger. Forslagets navn: Abort er mord – skulle gøre det kriminelt at informere om abort – og mulighederne for abort i Polen og i udlandet. I forvejen har Polen en af verdens skrappeste abortlovgivninger, som er blevet yderligere skærpet under Kaczynski-regeringen.

Abortstramninger afvist

Forslaget blev afvist med 300 stemmer for, 99 imod – og 27 stemte blankt, ud af det polske underhus 460 medlemmer.

(Artiklen fortsættes under)

Polske partier vil have folkeafstemning om abort

Borgerforslaget indeholder blandt andet en regel, der kan give 3 års fængsel, hvis man overtaler en kvinde til at få foretaget abort. Hvis en kvinde dør under en abort, skal ”gerningsmanden” kunne straffes med fængsel i op til 12 år.

Partierne Borgernes Platform (PO/KO), Lewica (Venstre) og Polska 2050 står bag afvisningen af forslaget.

Der var heftige debatter i det polske parlament tirsdag aften:

– Forbuddet mod at tale om abort, vil ikke mindske antallet eller de menneskelige dramaer, som du dømmer kvinder til. Jeg taler til jer PiS-politikere, fordi I er ansvarlige for det helvede, der har ramt kvinder i de senere år, sagde Barbara Nowacka.

Stramningerne af de polske abortregler, er fortsat under stærk debat i Polen. Det er den ulovligt udpegede polske forfatningsdomstol, der har ophævet undtagelserne i den tidligere polske abortlov.

Danmark og deklaration

Danmark har i dag underskrevet en deklaration til FN’s kvinde kommission, der bakker op om fri abort og retten til at bestemme over egen krop, oplyser medlem af Folketinget, Mogens Jensen (A) fra FN bygningen i New York.

Polens parlament stemmer mod abortforbud