Polens parlament ryddes for ansatte fredag middag

Politi og sikkerhedsstyrker indtager det polske parlament fredag. Alle ansatte er blevet bedt om at være ud klokken 12.00 fredag middag. Der er varslet omfattende abort-demonstrationer i den polske hovedstad igen fredag. Foto: Piotr Lupinski, LAPP PRESS PHOTO.

WARSZAWA: Flere kilder sig til polennu.dk, at ansatte i det polske parlaments underhus og overhus, skal være ude senest fredag kl. 12.00. Politiet rykker ind.


Fredag er der arrangeret store demonstrationer i Warszawa, og spændinger mellem regimet og polakkerne i gaderne, tager fortsat til i styrke. Polennu.dk har sent torsdag fået pålidelige informationer om, at det polske parlament – Sejmen og Senatet – skal ryddes for ansatte inden fredag klokken 12.00. Det er parlamentets sikkerhedschef der har taget den beslutning.

Styrker rykker ind

Det ventes at parlamentet overtages af politiet eller andre sikkerhedsenheder, når tusindvis af demonstranter ventes at møde op fredag foran det polske parlament i Warszawa.

Polsk politi har meddelt, at de vil opretholde lov og orden, og på ingen måder tolerere vold og hærværk. Men samtidig siger rigspolitichefen også, at politiet ikke vil håndhæve corona-forsamlingsforbuddet på maksimalt 5 personer. Han ønsker ikke at give anledning til mere uro i den anspændte situation.

Tiltale mod demonstranter?

Men den besked er man ikke glade for i Kaczynski-regeringen. Derfor har anklagemyndigheden torsdag fået til opgave at tiltale demonstranter og arrangørerne af abort-demonstrationer, for brud på corona-restriktionerne, når nu politiet har afvist at påtage sig den opgave.

Opfordring til vold

Polens vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski har opfordret fascistiske grupperinger som det ultranationalistiske ONR om at tage kampen op mod abort-demonstranter. Han er øverste sikkerhedsansvarlige i regeringen, og det har rejst ekstra vrede, at han direkte opfordrer til kampe i gaderne.

Fredag er det 9. dag i træk af polske kvinder og mænd protesterer mod en ny kontroversiel abortlovgivning. Polens statsminister har torsdag aften igen opfordret polakkerne til at droppe demonstrationer fredag, og tænke på corona-pandemien og smittefaren.

Det mener repræsentanter for de “sorte kvinder”, der står bag demonstrationerne, at regeringen skulle have tænkt på, inden de iværksatte den nye abortlovgivning midt i en pandemi.

Kan bremses af statsminister

Senest mandag, den 2. november skal den polske statsminister offentliggøre forfatningsdomstolens abort-afgørelse, før den har virkning. Presset på ham, for ikke at offentliggøre afgørelsen, stiger. Fredag venter der endnu en dramatisk dag i Polen.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.