Polens parlament vedtager lov om brevafstemning

Præsidentvalget ulovligt Polen
Præsidentvalget sidste år der blev gennemført med brevstemmer, var både ulovligt og forfatningsstridigt fastslår Rigsrevisionen (NIK) i Polen. Ny kræver oppositionen tre ministres afgang. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens parlament har torsdag formiddag vedtaget den lov, der for første gang giver mulighed for at gennemføre valg baseret alene på brevstemmer.


Regeringspartiet Lov og Retfærdighed, fik torsdag morgen vedtaget den lov, der giver mulighed for at gennemføre et valg alene baseret på brevstemmer. Flertallet er kommet, efter at Jaroslaw Kaczynski har givet efter for at annullere præsidentvalget der var planlagt til søndag.

Nedstemt i senat

Forslaget om at gennemfører præsidentvalget med brevstemmer, blev nedstemt i det polske overhus. Men nu har det polske parlaments underhus, så besluttet at gennemføre det alligevel.

236 stemte for at indføre brevafstemning ved valg (235 fra regeringspartiet+1 fra oppositionen – KO). 213 stemte imod, og 11 medlemmer undlod at stemme ved afstemningen torsdag formiddag. Nu skal loven underskrives af præsidenten, for at være gældende.

Ikke corona-krisen

Det er IKKE corona-krisen, der er årsagen til aflysningen. Den forfatningsmulighed har regeringspartiet ikke benyttet sig af. Valget er formelt blevet annulleret, og et nyt skal gennemføres – formentlig inden, at den siddende præsident Andrzej Dudas mandatperiode udløber den 6. august.

Den afgørelse ligger nu hos formanden for det polske parlaments underhus, i forlængelse af den aftale som den tidligere statsminister Jaroslaw Gowin og formanden for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski indgik onsdag aften.

Loven er allerede blevet kritiseret af flere internationale organisationer, der bl.a. påpeger at et valg med brevstemmer ikke er hemmeligt.

Denne nyhed er ikke omfattet af betalingsmur. Det er et valg vi har truffet hos polennu.dk. Men nyheder er ikke gratis at producere, og vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen – på godt og ondt – overfor danskere. Hvis du vil støtte os med f.eks. 100 kroner, så vil vi være meget taknemlige. Du kan begynde ved at trykke her. På forhånd, tak.