Polens præsident går nu også ind for skrap abortlov

Fredag er de polske corona-dødstal igen høje. 33 procent af alle covid-19 test er positive. Udviklingen i smittespredning er nu igen værst i Warszawa. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har skiftet mening i abortspørgsmålet, og kræver nu at den polske statsminister gør dommen fra forfatningsdomstolen gældende.


Den polske præsident har skiftet mening i abortspørgsmålet. Da den forfatningsstridige forfatningsdomstol i oktober, underkendte undtagelserne i den polske abortlov, var den polske præsident Andrzej Duda efter et par dages tøven, ikke enig i afgørelse.

LÆS OGSÅ: AKTUELT OM ABORT I POLEN 

”Kompromis” droppet

Præsidenten udarbejdede derfor et kompromisforslag, der betød at kvinder ikke skulle tvinges til at føde børn, der ikke ville kunne overleve. Initiativet kom, i et forsøg på at dæmpe de mange demonstrationer og protester.

Men præsidentens forslag, der er udarbejdet i overensstemmelse med partiformand Jaroslaw Kaczynski, kunne ikke samle flertal i parlamentet i forrige uge. Det betød at parlamentets samlinger blev suspenderet – og først genoptages i den kommende uge. Officielt på grund af corona, men reelt fordi regeringens parlamentariske grundlag er i opløsning på grund af abortloven og en ny dyreværnslov, der blandt andet skal forbyde mink-avl.

Polens præsident Andrzej Duda, der ifølge præsidentpaladset er covid-19 syg, er kommet med et kompromisforslag til abortspørgsmålet, men ingen har taget det alvorligt. Protesterne fortsætter. Foto: KPRM.

Tegn på intern uenighed

Præsidenten siger nu, at familien er det vigtigste for Polen, og derfor skal kendelsen fra forfatningsdomstolen offentliggøres, og dermed være gældende. I henhold til den polske forfatning, skulle det være sket den 2. november, så afgørelsen i forfatningsdomstolen er dermed bortfaldet.

Den nye holdning fra Duda, er et sikkert tegn på, at der ikke i Forenet Højre – regeringens parlamentariske grundlag – er opnået enighed om abortspørgsmålet. Jaroslaw Kaczynski sagde tidligere på måneden, at hvis ikke han kunne samle flertal for et kompromis, så må forfatningsdomstolens afgørelse gøres gældende.

EKSTERNT LINK: Polens præsident

Imens har de polske kvinders protestmarch nu ændret parolen til 13 krav, blandt andet et om fri abort.

Konflikterne i Polen fortsætter indenfor og udenfor det polske parlament.

LÆS OGSÅ: AKTUELT OM ABORT I POLEN 

Gaderne i Warszawa var fyldt med utilfredse polakker. Det skønnes at over 100.000 polakker deltog i de første abortdemonstrationer. Foto: Flemming Rindshøj.

LÆS OGSÅ: AKTUELT OM ABORT I POLEN 

Mere nyt om abort i Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.