Polens regering giver rekordstort bidrag til kirken

Bidrag til kirken
Polens regering giver rekordstort bidrag til kirken – til en særlig Kirkefond, der blev oprettet i 1950. Oppositionen vil have adskilt stat og kirke efter det kommende valg, hvis de kommer til magten. Foto: PiS.

WARSZAWA: Polens regering har givet rekordstort bidrag til kirken – til Kirkefonden. Oppositionen vil have stoppet den hellige pengestrøm.


Polens regering har givet et rekordstort bidrag til kirken sidste år. En opgørelse viser at regeringen har givet 200 millioner zloty til Kirkefonden (Fundusz Koscielny). Det er dobbelt så meget som for ti år siden.

Oprettet i 1950

Kirkefonden blev oprettet i 1950 under kommunismen som en kosmetisk erstatning for ejendomme og andet, som kommunisterne tog fra kirken. Fonden giver penge til alle religiøse retninger, men de fleste af pengene går til den katolske kirke, som over 90 procent af polakkerne officielt er medlemmer af.

(Fortsættes under)

Polske skoler har droppet undervisning i religion

LINK: Polske skoler har droppet undervisning i religion

Bidrag til kirken fortsætter

Selvom de ejendomme, der blev taget af kommunisterne, blev returneret igen efter kommunismens fald i 1989, så fortsatte Kirkefonden. Den katolske kirke mente, at den ikke var blevet fuldt ud kompenseret for tabene under kommunismen.

Polens regeringen gav sidste år 200,2 millioner zloty til Kirkefonden, der betaler sygesikringsbidrag til præsterne, til religiøse organisationers velgørende arbejde og til at renovere kirker og andre religiøse bygninger. I 2012 var bidraget fra Polens regering til Kirkefonden på 94,3 millioner zloty.

Ny stigning i år

I år er der afsat 216 millioner til Kirkefonden, og den pengestrøm er der flere partier der vil have stoppet. Selv om polakkerne fortsat hører til de mest troende i Europa, så har sexmisbrugsskandaler og kirkens holdning til abort og LGBT, fået kirken til at styrtdykke i popularitet.

Polen største oppositionsparti Borgernes Platform (PO) vil straks gå i gang med at adskille kirken fra staten, hvis de kommer til magten efter det kommende valg. Et andet oppositionsparti – Polen 2050 – har også lovet at afslutte de “korrumperende” forbindelser mellem kirke og stat, herunder også helt konkret; Kirkefonden. Begge partiformænd er praktiserende katolikker, og Polens 2050’s formand Holownia, er selv uddannet præst.

Kaczynski: Kan ikke tolereres

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) formand, Jaroslaw Kaczynski vil ikke ændre noget. Han siger, at enhver trussel mod kirken ”ikke kan tolereres”. Det højreekstreme parti Konføderationen (Konfederacja) er imod at afskaffe Kirkefonden.

Valg forude

Der skal være valg i Polen senest den 5. november. Valgdatoen bliver formentlig den 15. oktober, men det skal understreges, at det blot er en vurdering vi har foretaget i redaktionen ud fra de oplysninger vi har på nuværende tidspunkt.

INDBLIK: Kaczynski-familiens kommunistiske og Moskva-tro fortid

LINK: Kaczynski-familiens kommunistiske fortid

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.