Polske skoler har droppet undervisning i religion

katolsk kirken_i_polen_vil_have_strammet_abortloven_polennu
Selv om Polen er kendt som et af Europas mest katolske lande, så har flere skoler i Polen droppet undervisningen i religion. Det er ikke interesse for det, og fra årsskiftet blev det frivilligt. Arkivfoto.

WARSZAWA: Næsten 1.500 polske skoler har helt droppet undervisning i religion i det nye år. De unge polakker vender kirken ryggen.


1.462 polske skoler i Polen står uden undervisning i religion i det nye år. Det oplyser det polske undervisningsministerium til den uafhængige tv-kanal TVN24. Oplysningen vil formentlig fremkalde stærke reaktioner i regeringskoalitionen, vurdere tv-stationen.

Religion skal tilbydes alle

Blandt de skoler, der ikke organiserer religionsundervisning, er der 709 folkeskoler (grundskolen), 349 gymnasier, 156 tekniske skoler og 171 handelsskoler. Reglerne foreskriver, at religion skal tilbydes på alle skoler, og gennemføres selv om kun en elev deltager.

Tendensen er velkendt i Polen. De unge mennesker vender kirken ryggen, og dropper i stigende grad religionsundervisningen. Årsagerne er mange; nogle tror ikke på Gud, andre er skuffede over kirken, og så er der dem der mangler tid og hellere vil studere andre fag, oplyser TVN.

Årsagen til den manglende undervisning i religion er, at det fra årsskiftet ikke er obligatorisk – ligesom faget etik, også er frivilligt.

Fravalgets årsager

En CBOS analyser om religion i Polen konkluderer:

  • Kvinder er mere religiøse end mænd;
  • Yngre mennesker falder fra kirken
  • Veluddannede polakker er mindre religiøse
  • Flere religiøse i landområder
  • Langt færre i de større byer

Det ventes at oplysningerne om den manglende undervisning i religion vil udløse initiativer fra regeringskoalitionen. Der skal være parlamentsvalg i Polen senest 5. november.

Var det en nyhed du kunne bruge til noget?
Du kan sikre at der kommer flere af slagsen ved at støtte polennu.dk. Vi har ikke en betalingsmur – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så støt os økonomisk. Så lover vi til gengæld flere nyheder.

Er du klar? – vi er! Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor hjælp – på forhånd tak.

Støt polennu.dk og få mere viden