Polens regering laver igen en ny lov om præsident-valget

jaroslaw_kaczynski_polen_polennu
Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har ikke opgivet tanken om et hurtigt præsidentvalg. Nu arbejdes der på en ny lov, der skal erstattet den som præsidenten underskrev den 8. maj 2020 om brevstemmer til præsidentvalget. Billedet er fra det polske parlament Sejmen, hvor Jaroslaw Kaczynski beskyldte sine politiske modstandere for at stå bag flystyrtet i Smolensk i 2010 som kostede hans bror, daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Farcen om det polske præsidentvalg fortsætter. Regeringen vil lave en ny valglov, der skal erstatte den forfatningsstridig lov om brevstemmer, som parlamentet har vedtaget i sidste uge.


Dramaet om det polske præsidentvalg fortsætter. Det gik nemlig ikke som regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski og koalitionslederen Jaroslaw Gowin havde ventet, da valgkommissionen sendte problemerne for det manglende præsidentvalg den 10. maj tilbage til parlamentet, og ikke til højesteret.

Ny valglov

Derfor behandler det polske parlament tirsdag en ny valglov fra regeringen, der skal muliggøre en kombination af brevstemmer og personlig stemmeafgivning på valgsteder. Den nye lov skal erstatte den forfatningsstridige netop besluttede valglov, der alene baserer sig på brevstemmer. Flere kilder omkring regeringspartiet siger til polennu.dk, at den nye lov, også giver mulighed for at fjerne de mest anti-demokratiske tekster i forslaget, som forslagsstiller siden kan blive stillet til ansvar for.

Rette fejl

Den nye lov gør også, at der kan rettes op på de talrige sjuske-fejl, der er konstateret i loven der blev vedtaget i sidste uge. Loven blev først vedtaget af det polske parlaments underhus Sejmen den 6. april, mens overhuset – Senatet – afviste forslaget den 6. maj. Den 7. maj blev det på ny vedtaget af parlamentets underhus, som afviste overhuset afvisning. Den 8. maj skrev præsident Andrzej Duda loven om brevstemmerne under, og fra det tidspunkt blev lovteksten til formel gældende polsk lov. Det er den lov, som parlamentet nu vil erstatte med en ny valglov.

Valg hurtigst muligt

Det er fortsat regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynskis hensigt, at gennemfører valget hurtigst muligt, trods corona-krisen. Hindringen er, at hans koalitionspartner og tidligere vicestatsminister Jaroslaw Gowin, ikke vil stemme for et valg midt i corona-krisen. Uden Gowin, har regeringen ikke flertal i parlamentet.

Farcen om det polske præsidentvalg, der skulle have været gennemført i søndags, fortsætter. Til gengæld udløber præsident Andrzej Dudas mandatperioden den 6. august. Er der ikke fundet en valgt afløser eller et genvalg inden da, bliver præsidentjobbet automatisk overtaget af formanden for parlamentet, som lige nu er Elżbieta Witek fra regeringspartiet.

Lovarbejdet omkring præsidentvalget er unødvendigt, hvis det polske parlament blot vil undgå at valghandlingen finder sted under corona-krisen. En bestemmelse om naturkatastrofer i den polske forfatning giver nemlig denne mulighed, men regeringspartiet ønsker et hurtigt valg, i håbet om at kan få genvalgt Andrzej Duda, som er i tæt alliance med formand Jaroslaw Kaczynski.

Farcen om det polske præsidentvalg fortsætter på uformindsket styrke.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.