Polens regeringsparti er ikke længere det største

WARSZAWA: Kaczynski-regeringens kommission der skulle miskreditere Donald Tusk er nedlagt. Alle medlemmer er fyret. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) står i en måling til ny tilbagegang, og er ikke længere det største polske parti.


Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) der har Jaroslaw Kaczynski som formand, er ikke længere det største polske parti. I en ny måling står partiet til ny tilbagegang, og kan nu kun mønstre opbakning fra 28 procent af polakkerne.

Tusk på førstepladsen

Det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO/KO) står til at få næste hver tredje stemme, hvis der var valg i dag. 32 procent af polakkerne oplyser, at de vil stemme på oppositionspartiet med tidligere statsminister og EU-præsident, Donald Tusk som formand.

Venstre (Lewica) står i målingen til 10 procent, mens det tredje store af oppositionspartierne, Polen 2050, står til 9 procent. Det nationalistiske Konføderationen kommer lige over spærregrænse med 5 procent. Ingen andre partier kommer ind, ifølge Kantar målingen.

(Artiklen fortsættes under)

Seneste Kantar-Public måling om tilslutningen til de politiske partier i parlamentet. Grafik: Onet.

Regeringsparti og opposition skifter plads

– Selv om PiS og KO skiftes om topplaceringen, ser vi på alle målinger en stigende tendens til opbakning af KO og en nedadgående tendens for PiS. Ændringerne og udsvingene hænger formentlig sammen med den faldende mobilisering af vælgerskaren til Lov og Retfærdigheds partiet, vurderer onet.pl.

En anden ny måling viser, at kun 67 procent af polakkerne ville stemme ved valget, mens 23 procent overvejer det. 10 procent af polakkerne oplyste, at de ikke vil stemme.

Der skal være valg i Polen seneste til oktober. De planlagte lokal- og regionalvalg, der var planlagt til maj næste år, er efter en kontroversiel beslutning blevet udskudt til 2024.

Lokal- og regionalvalg udsættes til efter parlamentsvalget

Flere informationer og nyheder fra Polen på dansk?
Vil du hjælpe til? Doner et beløb. Vælg mellem:
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

Støt polennu.dk og få mere viden