Politivold mod kvinders demonstration i Warszawa

Fredelige demonstrationer udviklede sig til sammenstød, da politiet gik til angreb på flere demonstranter, under markeringen af 102 årsdagen for kvindernes stemmeret i Polen. Privatfoto.

WARSZAWA: Flere anholdt på 102 årsdagen for kvindernes stemmeret. Et medlem af parlamentet er sammen med mange andre blevet angrebet af politiet.


Trods corona-restriktioner er kvinder – og mænd – på gaderne i mange polske byer. Anledningen er 102 års dagen for kvindernes stemmeret i Polen. De nye abortstramninger, de anti-demokratiske tiltag og seneste opgøret med EU, har fået mange polakker i gaderne på denne særlige dag, trods corona-restriktioner. De fleste steder er det foregået nogen lunde fredeligt, men ikke i Warszawa.

Vold mod oppositionsmedlem

Flere medier beretter om, at politiet virkede som om de ikke havde nogen plan i Warszawa. Et medlem af parlamentet for oppositionen, Barbara Nowacka, blev angrebet af en flok voldelige politibetjente.

Selv om hun viste sit id-kort, fortsatte politiet den voldelige adfærd.

Et medlem af parlamentet for oppositionen, blev angrebet af politiet, selv om hun viste sit id-kort, på deres foranledning. Hun mener at politiet er skyld i de voldelige sammenstød med kvinderne i Warszawa. Privatfoto.

– Politiet bruger meningsløse vold og overdrevne foranstaltninger mod demonstranterne. Politiet får situationen til at eskalere. Det er sådan Kaczynskis Polen ser ud i dag, sagde Nowacka under lægebehandling efter angreb med tåregas og peberspray.

Foto: Czarek Sokołowski.

Bedstemødre angrebet

Men også fire medlemmer af Bedstemødrene organisation, blev kortvarigt tilbageholdt af politiet og måtte tage imod bøder.

– De var 30 betjente mod os fire, og omringede os, siger en af bedstemødrene. Hun fortæller også, at politiet altid har været venlige mod dem ved tidligere demonstrationer, men ikke lørdag.

– Vi demonstrerer også (udover fejringen af 102-året for stemmeretten, red.), fordi vi er uenige i den måde kvinder bliver behandlet på i Polen. Vi mener ikke, at politikerne skal tvinge kvinder til at føde døde og syge børn. Kvinder skal selv have ret til at bestemme over egen krop, siger talskvinden Iwonna Kowalska til “Dziennik Bałtycki”.

For et demokratisk Polen

– Men det handler ikke kun om abort. Vi er imod nedbrydningen af Polen, siger bedstemødrenes talskvinde.

 – Vi vil ikke overlade et Polen til vores børnebørn, hvor forfatningen ikke bliver respekteret. Polen skal være et demokratisk, tolerant og åbent land. Vi besluttede at starte vores egen sociale bevægelse. I begyndelsen af ​​november gjorde vi det formelt, siger Iwonna Kowalska fra Bedstemødrene Organisation.

Ukendt antal anholdt

Der var talrige politistyrker i Warszawa, og det kom til sammenstød da politiet forsøgte at ophæve demonstrationerne, ved at erklære dem ulovlige. Mange bøder blev uddelt, og mellem 10 og 20 personer er blevet tilbageholdt af politiet. En af dem er fra Bedstemødrenes Organisation.

Polakkerne har tilsyneladende fået nok. Mere end 70 procent af polakkerne kræver nu direkte, at regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski trækker sig tilbage. Det viser en måling der er gennemført efter den 22. oktober, da den forfatningsstridige forfatningsdomstol ophævede undtagelserne i den stramme polske abortlov.

Politiet har slået jernring om Kaczynski private bolig. Mere end tusinde betjente skønnes at passe på den forhadte partiformand. Foto: WS Politiet.

Uroen i Polen fortsætter på uformindsket styrke, trods corona-pandemien. Og polennu.dk følger med.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.