Polske dommere vil ikke føre tilsyn med valg

WARSZAWA: 61 dommere har trukket sig som medlemmer af de lokale officielle valgkommissioner, der skal føre tilsyn ved det planlagte præsidentvalg.


Formanden for den nationale valgkommission har tidligere fået frataget opgaven med at gennemføre det polske præsidentvalg. Det skal nu arrangeres af vicestatsminister Sasin, forsvarsministeriet og det polske postvæsen.

61 dommer exit

Men nu har dommerne, der er udpeget i de lokale og regionale valgkommissioner, også trukket sig. I alt har 61 polske dommere forladt valg kommissionerne. Dommerne, der skulle sikre at valget blev gennemført i overensstemmelse med reglerne, har forladt deres poster i følgende byer:

Katowice, Wrocław, Tarnów, Szczecin, Olsztyn, Poznań, Białystok, Chełm, Zamość, Radom, Krosno, Tarnobrzeg og Gdańsk.

Ingen internationale observatører

I forvejen har de internationale valgobservatører meddelt, at de ikke kan deltage i valget på grund af corona-krisen, og fordi rammerne for præsidentvalget ikke lever op til internationale standarder.

Loven om præsidentvalget den 10. maj med brevstemmer er blevet underkendt i det polske overhus, og nu er det op til Polens parlament, om valget skal gennemføres med brevstemmer. Der er krisemøde i regeringspartiets hovedkvarter om valget onsdag eftermiddag.

Kan udsætte 90 dage

Den polske regering kan til enhver tid, med henvisning til forfatningen og corona-krisen, udsætte præsidentvalget med 90 dage. Men regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, vil have valget gennemført nu – på trods af forfatningen og smittefaren ved corona-krisen.

Denne nyhed er ikke omfattet af en betalings mur. Det er et valg vi har truffet hos polennu.dk. Men nyheder er ikke gratis at producere, og vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen – på godt og ondt – overfor danskere. Hvis du vil støtte os med f.eks. 100 kroner, så vil vi være meget taknemlige. Du kan begynde den gode gerning, ved at trykke her. På forhånd, tak.