Polske spioner kunne andet end bare at se godt ud

Polske spioner kunne mere end at se godt ud, siger historiker og forfatter Clare Mulley. I denne weekend kommer hun til Historiske Dage i København, hvor hun er på DR Scenen både lørdag og søndag. PR-foto.

KØBENHAVN: Polske spioner kunne meget mere end bare at se godt ud, siger historiker der besøger Historiske Dage i Øksnehallen.


Polske spioner kunne meget mere end at se godt ud, mener historiker, journalist og forfatter Clare Mulley. Hun har skrevet bogen Spionen der elskede, om kvinder, der var modstandsfolk og spioner under Anden Verdenskrig. Lørdag og søndag er hun på DR Scenen på festivalen Historiske Dage i Øksnehallen i København.

(Fortsættes under)

The Spy Who Loved by Clare Mulley

Polsk kvinde var første britiske specialagent

I bogen skriver den britiske forfatter blandt andet om den polskfødte grevinde Krystyna Skarbek – der havde dæknavnet Christine Granville. Krystyna var Storbritanniens først og længst fungerende specialagent under Anden Verdenskrig. Hun var den britiske premierminister Winston Churchills yndlingsspion.

Krystyna smuglede efterretninger over grænserne og reddede livet for flere af hendes mandlige kolleger i det nazi-besatte Central- og Østeuropa. Senere gjorde hun tilsvarende indsats i Egypten og Mellemøsten. Men det var hendes tjeneste bag fjendens linjer i Frankrig i 1944, der gjorde hende legendarisk blandt specialstyrkerne, mener forfatteren til bogen Spionen der elskede, historiker Clare Mulley. Mød hende lørdag eller søndag i Øksnehallen.

LÆS  76-årsdagen for befrielsen af Auschwitz-lejrene

LINK: Historisk Dage

Kunne mere end at se godt ud

Den polsk-britiske spion Krystyna havde vundet flere skønhedskonkurrencer i Polen og havde mange mandlige bekendtskaber. Men først og fremmest var hun en fremragende agent, fremgår det af bogen. Hun sikrede både en tysk garnisons overgivelse ved et strategisk pas i Alperne og skabte den første forbindelse mellem franske modstandsfolk og italienske partisaner i området, hvilket var af enorm strategisk betydning. Desuden var skønhed ikke nødvendigvis en fordel. Og langt fra alle kvindelige spioner var smukke – rent faktisk kunne skønhed være en stor ulempe, fordi et smukt ansigt kan skabe unødig opmærksomhed. Vidner fortæller, at Krystyna Skarbek kunne skrue op for sin skønhed, hvis hun havde brug for at eje rummet, men hun kunne også slukke den og forsvinde i mængden, hvis der var behov for det. Hun brugte den som et værktøj, fortæller forfatteren til bogen om kvinder der var modstandsfolk og spioner under Anden Verdenskrig – Clare Mulley. Storbritanien havde 39 kvindelige spioner under Anden Verdenskrig. 13 af dem kom aldrig hjem.

LÆS  Polen afslører ti løgne fra Putins historiske enetale

Historisk festival

Man kan møde Clare Mulley og mange andre spændende mennesker, under Historiske Dage i Øksnehallen i København i den kommende weekend. Billetter til arrangementet skal købes online. Se link.

LÆS  Statsborgere fra Polen og Danmark blandt de omkomne

LINK: Historisk Dage

 

Clare Mulley om kvindelig modstandskamp - Historiske Dage 2024

 

Polske spioner

Det er ikke nødvendigt at tale med polske spioner, for at konstatere at polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

LÆS  VALG: Sidste frist for at stemme på præsident

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905