Putin ville dele halvdelen af Ukraine med Polen

Ukraine Polen Rusland
Det var under 70-års markeringen for angrebet på Polen i 1939, at den daværende russiske regeringschef Vladimir Putin foreslog Donald Tusk, at Rusland og Polen skulle dele Ukraine mellem sig. Billedet her er dog fra fejringen af 70-året for krigens afslutning i Moskva. Arkivfoto.

GDANSK: Skiftende polske statsledere har gentagne gange advaret EU og NATO om Putins drømme om at indlemme blandt andet Ukraine.


Det er ikke overraskende for polske ledere, at Rusland spiller med de militære muskler overfor Ukraine. Polske ledere har gentagne gange advaret EU og NATO om Vladimir Putins drømme om et nyt og større ekspansivt Rusland, som under Sovjetunionens storhedstid.

Præsident: Ukraines tur næste gang

Første gang i nyere tid på en konkret baggrund, var i 2008 da den daværende polske præsident Lech Kaczynski var i Tbilisi i Georgien. Det var han i en støtteaktion, da Rusland netop havde invaderet Georgien.

Den polske præsident var i den georgiske hovedstad under de militære angreb fra Rusland, sammen med præsidenterne for Ukraine, Estland, Letland og Litauen. Kaczynski sagde dengang, at han var uforstående overfor at ikke alle EU’s 27 medlemsland og NATO var med for at støtte Georgien mod Rusland.

– Vi ved udmærket godt, at selvom det i dag handler om Georgien, så bliver det Ukraines tur bagefter, og siden hen de baltiske lande – ja, og måske endda også mit eget land Polen, sagde den nu afdøde præsident Lech Kaczynski i 2008 i Georgien. Den gang var det Donald Tusk der var polsk statsminister, og han opfordrede også til solidaritet omkring Georgien mod Putins Rusland. Men den gang affødte de polske advarsler ikke de store reaktioner fra hverken EU eller NATO.

LINK: Læs hele Lech Kaczynskis tale fra 2008

LEDER: Selvmål i Ukraine

Skal vi dele Ukraine?

På det tidspunkt var der et godt samarbejdsklima mellem EU, Polen og Rusland. Forholdet mellem Warszawa og Moskva var også godt. Så godt at Vladimir Putin i 2009 deltog i 70-års markeringen for Anden Verdenskrigs udbrud i Gdansk. Besøget gav også en enestående mulighed for, at Donald Tusk og Vladimir Putin kunne tale sammen på tomandshånd. Det gjorde de blandt andet i den populære turistby Sopot, der er smeltet sammen med Gdansk.

Donald Tusk og Vladimir Putin i Sopot.

Under samtalerne afslørede daværende regeringsleder Vladimir Putin sine planer med Ukraine. Han foreslog den polske statsminister Donald Tusk, at Rusland og Polen skulle dele Ukraine mellem sig.

Hvad Donald Tusk ordret svarede ved vi ikke, men han fik efterladt det klare indtryk, at det var ikke en plan som Polen ville tage del i. Den gang fortalte Donald Tusk om forslaget til sine partner i EU og NATO, og advarede om de russiske drømme. Men alt tyder på, at ingen ville tage de polske advarsler alvorligt – hverken fra den daværende polske præsident eller statsminister.

Imens blev Rusland mere og mere accepteret i NATO, og der blev lavet fælles fora. Rusland fik endog sin egen repræsentation i NATO hovedkvarteret. I 2014 gik Rusland ind i Ukraine og besatte halvøen Krim, ligesom der blev sendt tropper til det østlige Ukraine. I skrivende stund står utallige russiske og hviderussiske soldater langs grænserne til Ukraine. I modsætning til tidligere tyder det på at de polske advarsler er blevet taget alvorligt, og det kan se ud som om at det stærke internationale pres – og de klarer opremsede konsekvenser – har fået Ruslands stærke mand til at tøve med at trykke på aftrækkeren. Man kan håbe, men med ham ved man aldrig. Vladimir Putin og Rusland har dog opnået én ting: International opmærksomhed og et yderligere destabiliseret Ukraine.

Russiske mindretal

Når Vladimir Putin og andre russere blander sig i nærområderne til Rusland, er det ofte med argumentet om at de skal beskytte russiske mindretal. Og dem bliver der altid flere og flere af. Det er et velkendt russisk kneb, at hvis man fra et naboland ønsker at komme til Rusland for at besøge f.eks. familie, så skal man søge visum og betale mange penge. Man kan også gøre noget andet – nemlig at få et russisk pas, så behøver man hverken at søge visa eller betale. Det er der naturligvis mange ikke-russere i nabolandene, der benytter sig af. Og derfor kan Vladimir Putin med rette mange steder hævde at der er russiske mindretal der skal beskyttes, og at det kan give Rusland en god grund til at intervenere.

En sikker grænse

Da Polens nyudnævnte udenrigsminister Radoslaw Sikorski besøgte Danmark i 2007 advarede han også om de russiske ekspansionsdrømme. Her sagde han blandt andet:

– Jeg forstår godt at Rusland vil have sikrer grænser. Men jeg forstår ikke at en sikker grænse skal defineres ved, at der er russere på begge sider af den, sagde Sikorski dengang.

Dramaet om Ukraine og konflikterne mellem USA/EU og Rusland fortsætter på uformindsket styrke.

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.