REGERINGS-KRISEN: Kaczynski kan blive ny vicestatsminister

Jaroslaw Kaczynski indlagt
Jaroslaw Kaczynski vil stoppe sine politiske modstandere gennem beskyldninger om samarbejde med Moskva fra 2007. Ser man længere tilbage, har Kaczynski-familien stærke og kritisable bånd til kommunismen og til Moskva, dengang landet blev styret derfra. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

WARSZAWA: Regeringskrisen i Polen fortsætter. Justitsministeren skal acceptere begrænsninger i sine magtbeføjelser og Jaroslaw Kaczynski som ny vicestatsminister.


Lederen af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), Jaroslaw Kaczynski står til at blive ny vicestatsminister. Det er et af flere krav til lederen af koalitionspartneren Solidarna Polska, justitsminister Zbigniew Ziobro, for at fortsætte regeringssamarbejdet i Forenet Højre.

Der blev igen onsdagen igennem holdt krisemøder i PiS-hovedkvarteret og blandt Solidarna Polskas topfolk om fremtiden for regeringskoalitionen Forenet Højre.

Vil stoppe enegang

Baggrunden for kravene til den kontroversielle justitsminister Ziobro, er at han fører politik uden om regeringens chef, statsminister Mateusz Morawiecki. Ziobro har gentagne gange fremsat forslag til lovgivning, uden at rådføre sig med sine koalitionspartnere og regeringens chef.

Derfor er et af kravene til ham, at han ikke må gå enegang, og at hans ideer og forslag skal koordineres med vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, der så kan bringe sagerne videre til regeringschefen. På den måde, vil Kaczynski løse problemet som mellemmand mellem statsministeren og justitsministeren.

Kontroversiel minister

Det er samme minister der står bag mange af de kontroversielle retsreformer, som bryder med tredelingen af magten. Det er også Ziobro, der vil have Polen ud af Istanbul-konventionen, der blandt andet sikre kvinders rettigheder bag hjemmets fire vægge. Mange af tingene er svære at håndtere for den tidligere bankdirektør, den mere moderate statsminister Mateusz Morawiecki.

Jaroslaw Kaczynski har garanteret at Mateusz Morawiecki fortsætter som statsminister, uanset hvad konflikten ender med.

Det var ventet at Zbigniew Ziobro og Solidarna Polska ville acceptere kravene fra PiS-ledelsen onsdag, men det er endnu ikke sket. De nye krav til justitsministeren er da også en offentlig ydmygelse af rang, men han har ingen muligheder for at fortsætte, hvis ikke han acceptere kravene fra PiS. På denne måde gør Jaroslaw Kaczynski det krystalklart hvem der bestemmer i regeringen.

Tidligere statsminister

Jaroslaw Kaczynski har tidligere været polsk statsminister. Det var han i et år, indtil han i vrede udskrev valg i utide i 2007, og tabte. Hos PiS-ledelsen frygter man en gentagelse, hvis der udskrives valg nu. Et valg nu ville ellers kunne fjerne Solidarna Polska og justitsministeren fra det polske parlament, viser alle målinger. Hvis ikke justitsministeren accepterer PiS-kravene, vil det største regeringsparti fortsætte uden partnere som mindretalsregering, vurderes det.

Dramaet om en ny polsk regering fortsætter med fornyet styrke.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.