Regeringskoalition færdig uden valgforbund med PiS

Den kontroversielle polske justitsminister Ziobro, der står bag de kontroversielle reformer af domstolene som EU har rejst kritik af, ryger ud af parlamentet, hvis ikke hans parti igen stiller op på en fællesliste med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Arkivfoto.

WARSZAWA: Den kontroversielle justitsminister Ziobro og tidligere vicestatsminister Gowin kan ikke blive genvalgt til Sejmen uden valgforbund med PiS, viser ny måling.

 


De anspændte regeringsforhandlinger i Polen, og den åbenlyse strid mellem de tre dele af Forenet Højre; Lov og Retfærdighedspartiet PiS (Jaroslaw Kaczynski), Solidarna Polska (Zbigniew Ziobro) og Forenet Polen (Jaroslaw Gowin), har sat fornyet fokus på meningsmålingerne.

I en måling fra IBRIS for wp.pl, står det klart, at hvis ikke Ziobro og Gowin stiller op i Forenet Højre på PiS-valglisten, så er de færdige i polsk politik. I den seneste måling, kommer de to partiledere ikke over spærregrænsen på 5 procent, hvis der var valg nu.

Lov og Retfærdighed (PiS) – 35,0 procent (Forenet Højre)
Solidarna Polska (Ziobro) – 1,5 procent (Forenet Højre)
Forenet Polen (Gowin) – 1,2 procent (Forenet Højre)
Borger Koalitionen (PO/KO) – 21,8 procent
Polen 2050 (Holownia) – 10,6 procent
Konføderationen (Kowin) – 8,2 procent
Razem (Venstre) – 5,8 procent
Bondepartiet (PSL/Kukiz) – 3,0 procent
Ikke besluttet – 12,9 procent

Grafik: IBRIS for Wirtualna Polska.

Hvis forhandlingerne om en ny regering i Polen mellem de tre koalitionspartnere ikke lykkedes, så kan et hurtigt valg være et af svarene. Men det er næppe alle i det nuværende regerings-flertal, der synes godt om den ide. Dramaet om en ny polsk regering fortsætter.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.