Sammenstød mellem folkevalgte i det polske parlament

Sejmens vagter måtte beskytte Jaroslaw Kaczynski, da der var tumult i det polske parlament, efter forfatningsdomstolens abort-afgørelse i torsdags. Privatfoto.

WARSZAWA: Vicestatsminister Kaczynski måtte i dag beskyttes mod angreb fra kollegerne i Sejmen af parlamentets vagtkorps.


Det er ikke kun på gaderne i Polen der hersker kaos, efter den kontroversielle abortændring i torsdags. Også i det polske parlament er medlemmerne nu røget i totterne på hinanden. Og ikke bare verbalt fra talerstolen.

Angreb på Kaczynski

Vagter måtte nemlig tirsdag beskyttet parlamentets næstformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, mod vrede kolleger. Det er Kaczynski der er arkitekten bag timing af abort-ændringerne.

SE BALLADE VIA FACEBOOK HER

Balladen opstod da medlem for Venstre, Joanna Scheuring-Wielgus fremsatte et lovforslag om, at lette adgangen til abort – samt en lov om at gøre det straffrit for læger at foretage aborter. Det blev afvist af parlamentets dirigent. Men det ville forslagsstilleren og andre i parlamentet ikke acceptere. Som konsekvens, bad dirigenten to af medlemmerne om at forlade Sejmen, hvilket de nægtede. Da det skete rejste mange af oppositionsmedlemmer sig i protest, og Sejmens vagter blev tilkaldt.

Dette er krig

Flere medlemmer af Sejmen viste herefter banner med ordene: Dette er krig! Da flere af oppositionsmedlemmerne bevægede sig over mod Jaroslaw Kaczynski, blev han nervøs og vagter blev tilkaldt for fysisk at beskytte den kontroversielle vicestatsminister. Vagterne slog en jernring om Kaczynski, for at beskytte ham mod sine folkevalgte kolleger.

Generalstrejke onsdag

Polen ligner et land der bevæger sig i retning mod en borgerkrig. Onsdag er der varslet generalstrejke i Polen, og fredag vil polakker fra hele landet tage til protest demonstration i Warszawa. Statsministeren har meddelt, at militæret sættes ind for at hjælpe politiet i den kaotiske situation som landet befinder sig i.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.