Slagsmål og tumult ved Smolensk markering

Der var slagsmål og tumult ved Smolensk markeringen i dag i Warszawa ved Smolensk monumentet. Mere fredeligt gik det for sig, da Jaroslaw Kaczynski og andre PiS-topfolk markerede dagen ved den militære kirkegård. Foto: PiS.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski skabte slagsmål og tumult ved Smolensk markering foran monumentet for ulykken.


Støt frie medier – støt polennu.dk med et bidrag hver måned – tryk her!

Partiformanden for det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski, var søndag årsagen til slagsmål og tumult ved Smolensk markering foran monumentet for Smolensk ulykken. En ulykke der kostede 96 polakker livet, og som Kaczynski mener, at Donald Tusk og Vladimir Putin stod bag. Blandt de omkomne var den polske præsident, Lech Kaczynski, tvillingbror til partiformanden.

Hver den 10. siden ulykken i Smolensk den 10. april 2010, har Jaroslaw Kaczynski og hans følgere markeret dagen, ligesom der har været moddemonstrationer.

Aktivist lagde krans og tekst

Søndag havde aktivisten Zbigniew Komosa lagt en krans ved Smolensk monumentet, sammen med et kort med ordene:

-Til minde om de 95 ofre for Lech Kaczyński, der ignorerede alle procedurer og beordrede piloterne til at lande i Smolensk under ekstremt vanskelige forhold. Hvil i fred. Det polske folk.

Tumult ved Smolensk markering

Da Jaroslaw Kaczynski så kransen og teksten, bevægede han sig hen for at dække for de mange pressefotografernes mulighed, for at tage billeder af kransen og teksten.

Til sidst gav Kaczyński op. Kransen fik lov at blive. Politiet fortæller, at der var mange følelser i forbindelse med markeringen. Efter magtskiftet i december, kan Lov og Retfærdighedspartiet ikke regne med stor hjælp fra politiet til mindehøjtidelighederne.

(Fortsættes under)

Krans fjernet

Ved den månedlige markering den 10. oktober sidste år var den en tilsvarende hilsen, men dengang fjernede Jaroslaw Kaczynski kransen og teksten. Dengang blev han beskyttet af polsk politi.

(Fortsættes under)

Kaczynski ødelagde en krans foran Smolensk-monument

LÆS: Kaczynski ødelagde en krans foran Smolensk monument

I dag ville han også fjerne kransen, men det lykkedes ikke. Adgangen til den provokerende krans blev blokeret af moddemonstranter, og det udviklede sig til slagsmål, hvor den tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz var direkte involveret i slagsmål. Han har været leder af den kommission, der skulle finde beviser for, at ulykken var et attentat – rekvireret af Rusland og Donald Tusk.

(Fortsætte under)

Privat vagtværn

Jaroslaw Kaczynski havde gennem partiet, hyret et stort privat vagtværn til at passe på PiS-folkene. Vagterne var udstyret med gule veste med teksten: Security Service 2024. De havde slået jernring om Pilsudski-pladsen i Warszawa, for at kunne holde moddemonstranterne på afstand. Trods dette lykkedes det aktivisten at placere kransen og teksten ved Smolensk monumentet – og det lykkedes moddemonstranterne at blokere adgangen for Jaroslaw Kaczynski, så kransen og den kontroversielle tekst blev der.

Frie medier

Støt frie medier – støt polennu.dk! Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 – DKK 100,00 – DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905. På forhånd tak.