Smolensk undersøgelse afsluttet: Ingen rapport

Smolensk Polen Rusland
Den nye officielle Smolensk undersøgelseskommission var ledet af tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz og kommissionens blev nedlagt den 30. november sidste år. Den resultatløse Smolensk kommission har kostet polakkerne mindst 22 millioner zloty. Arkivfoto.

WARSZAWA: Rapporten om Smolensk ulykken blev færdig i november uden at den er blevet offentliggjort. Pris: 22 millioner zloty.


Kommissionen i det underudvalg der skulle finde en ny forklaring på Smolensk-ulykken blev nedlagt sidste år, og det ventes ikke at rapporten bliver offentliggjort. Dagbladet Berlingske skriver godt nok lørdag, at Jaroslaw Kaczynski aldrig får sandheden at vide om ulykken, men det passer ikke. Han har den – og lidt mere til. Alle omstændighederne omkring flyulykken er kendte. Det blev de allerede i 2011, men også arbejdet med Kaczynskis egen nye undersøgelseskommission er nu afsluttet uden nye resultater.

Den nye officielle undersøgelseskommission, nedsat i 2015 og ledet af tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz, afsluttede nemlig kommissionens arbejde den 30. november sidste år. Det betyder, at der ikke er fundet nyt i forhold til de oprindelige officielle polske og russiske undersøgelser og rapporter, der blev offentliggjort året efter ulykken.

LINK: Berlingske – Tvillingens hævn

I et afsnit af National Geographic tv-serien om flystyrt, Mayday, Mayday – beskrives detaljerne om ulykken og årsagerne til ulykken.

Endnu er rapporten fra underudvalget i Smolensk kommissionen ikke offentliggjort, og det bliver den næppe med den polske regerings gode vilje. Det har længe været en kendt sag i Polen, at årsagen til at rapporten ikke er kommet endnu, er at den ikke indeholder nye oplysninger, der kan bakke teorien om et attentat op. Det er til trods for, at kommissionen sidste forår, fastslog at to bomber var årsagen til styrtet.

LÆS OGSÅ: Rapport: To bomber om bord

Sprængstofferne skulle være russiske, og anbragt på flyet under et servicebesøg i Rusland i 2009. Men forklaringen og beviserne er så mangelfulde, at end ikke Jaroslaw Kaczynski selv tror på kommissionens rapporter og beviser.

Mandag kom det så frem, at kommissionen siden 2016 og frem til februar sidste år, har brugt mindst 22 millioner zloty. Det oplyser senator Krzysztof Brejza. De samlede omkostninger er ikke kendte.

Brødrene Kaczynski

Ved Smolensk ulykken omkom præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker. Den daværende præsidents tvillingbror – Jaroslaw Kaczynski – var statsminister i en kort periode fra 2006 – 2007. Lech Kaczynski blev valgt som præsident i 2005, i skarp konkurrence med Donald Tusk, som ellers vandt første valgrunde. Lech Kaczynski vandt knebent anden runde og dermed præsidentposten. To år senere tabte Jaroslaw Kaczynski parlamentsvalget, og Donald Tusk blev statsminister i stedet for.

Kendt fra kommunist tv

De to tvillingbrødre Lech og Jaroslaw var kendt af alle i Polen dengang. Under kommunismen spillede de to hovedrollerne i en populær tv-serie på kommunistisk stats-tv i 1960erne. Det var kun de særligt udvalgte mønsterbørn, der kom på skærmen i det kommunistiske Polen. Kaczynski familien var kendt og respekteret i de kommunistiske kredse.

Jaroslaw Kaczynski var en fremtrædende kommunist før polakkerne vandt friheden i 1989. Her ses han på vej til 1. maj fest i 1979 i Bialystok. Arkivfoto.

Baggrund – 10. april 2010

Den 10. april 2010 rejser daværende præsident Lech Kaczynski til Smolensk lufthavnen sammen med 95 andre polakker, til markeringen af 70 årsdagen for Katyn massakren. Det er betegnelsen for den russiske hærs udryddelse af den polske elite under Anden Verdenskrig. De første 4.000 polakker blev fundet i Katyn-skovene, hvor årsdagen skulle markeres.

Præsidentens tvillingbror Jaroslaw skulle også have været med, men meldte afbud til turen samme morgen. Flymyndighederne frarådede allerede før afgangen fra Warszawa, at præsidentens fly skulle lande i Smolensk – eller lette fra Warszawa for den sags skyld. Flyveledere anbefalede flere gange præsidentflyet at lande i Minsk, og køre til Katyn derfra. Dels var himlen lukket på grund af tyk tåge, og dels var der tale om en nedlagt russisk militær lufthavn, som var meget begrænset på teknisk udstyr. Men en stærk og stædig polsk præsident holder sig ikke tilbage for den slags bekymringer, og kaptajnen forsøgte derfor – efter pres – at lande flyet i Smolensk ved Katyn. Der var en telefonsamtale mellem Lech og Jaroslaw Kaczynski under flyvningen – den samtale er ikke blevet offentliggjort. Turen blev fatal for de 96 polakker. I andet landingsforsøg gik det nemlig galt. Flyet ramte i den tætte tåge en trætop og styrtede derefter til jorden. Alle ombordværende blev dræbt.

Tidligere præsident Lech Walesa hævder at Jaroslaw Kaczynski pressede flyet til at lande, og dermed slog sin egen bror ihjel.

– De to gjorde alting sammen, og landingen har de også talt om, men lad os høre båndoptagelserne, sagde Walesa til polennu.dk efter ulykken. Kaczynski har som modsvar sagsøgt Lech Walesa.

LÆS OGSÅ: Kaczynski sagsøger Walesa for Smolensk udtalelser

Smolensk-ulykken TV2 News 10. april 2010 - Jens Mørch, polennu.dk

 

Lech Kaczynski blev i henhold til forfatningen afløst af formanden for parlamentets underhus Sejmen, Bronislaw Komorowski, der var valgt for regeringspartiet Borgernes Platform under Donald Tusk. Ved præsidentvalget efter vandt han polakkernes tillid og blev indsat som præsident. Jaroslaw Kaczynski var hans modkandidat under valget, men Kaczynski tabte. Jaroslaw Kaczynski fortsatte dog beskyldningerne mod Tusk og Putin om, at hans bror blev udsat for et attentat. Mange af Donald Tusk nære kolleger og venner omkom også i ulykken.

Oversigt: Smolensk artikler siden 2010

Smolensk ulykken er den indirekte årsag til den dybe polarisering i Polen. Allerede måneden efter gik Jaroslaw Kaczynski og hans tilhængere i optog – og har gentaget det hver den 10. i en måned – lige siden og med krav om en international og uvildig undersøgelse af flyulykken. Kaczynski mente at der var tale om et attentat, og det krævede han undersøgt af eksperter udenfor Polen. Spørgsmålet delte polakkerne, da de fleste gerne tror at russerne kan finde på hvad som helst. Måske forståeligt, efter årtiers dårlige erfaringer med den store nabo mod øst.

Smolensk mindehøjtidelighed TV2 News 18 april 2010

Kaczynski til magten

I 2015 kom Jaroslaw Kaczynskis parti Lov og Retfærdighed (PiS) til magten, året efter at Donald Tusk var tiltrådt som EU-præsident. Kaczynski stillede ikke selv op som statsminister, alt for mange polakker var imod ham, så han vurderede at det var bedre at sætte andre og nye ansigter frem i valgkampen. Han udpegede en kvinde – Beata Szydlo – som spidskandidat. Samme år lykkedes det også – meget uventet – den nuværende præsident Andrzej Duda at vinde valget over den siddende, og for polakkerne alt for arrogante præsident. Duda var lovet at blive justitsminister, hvis han ville stille op mod Komorowski. På det tidspunkt ventede ingen, at Duda kunne slå ham. Men sådan gik det ikke.

Med de to valgsejre, havde Jaroslaw Kaczynski nu selv en mulighed for at bevise at Smolensk ulykke i virkeligheden var et attentat. Han nedsatte sin egen kommission, der straks gik i gang med arbejdet. Til at underbygge arbejdet var også en dansk ingeniør.

Genopgravning og protester

Under store protester fra de efterladte blev resterne af de ofre man kunne finde i det forulykkede flyvrag, genopgravet for at undersøge om resterne indeholdt spor at sprængstoffer. Men protesterne blev overhørt og gravfreden blev ikke respekteret.

De nye obduktioner blev gennemført i 2018. De gav dog intet resultat, men Kaczynskis stab og spinmaskine fandt ud af, at ikke alle af de omkomne, var alene i deres respektive kister. Det skulle ifølge Kaczynski og seneste også Berlingske i Danmark, været et bevis på, at der var noget galt. At der var sjusket med den første obduktion. Allerede dengang talte polennu.dk med retsmedicinere der var tilknyttet undersøgelsen. De gjorde det klart, at man efter en ulykke af det omfang, så godt som umuligt kan sikre sig, at resterne af de forulykkede menneskedele kommer i de rigtige kister. Obduktionerne viste heller ikke spor af sprængstoffer, og gav i det hele taget ingen ny viden.

LÆS OGSÅ: Genopgravning af ofre udløser protester

Sidste samtale mangler

Undersøgelserne omkring Smolensk ulykken er fuldt ud afsluttet. Nu mangler polakkerne blot at høre, hvad der blev talt om i den sidste samtale mellem de to Kaczynski-brødre om morgenen 20 minutter før præsidentflyet forulykkede 10. april 2010. Den samtale kan kaste nyt lys over ulykken, og måske bekræfte Lech Walesas påstand.

Alle andre forhold er fuldt belyst, og med en ekstra regning til polakkerne på mindst 22,5 millioner zloty.

Smolensk kommissionen er nu formelt nedlagt.

LÆS OGSÅ: Hemmeligt notat om samtale

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.

jaroslaw_kaczynski_dr_deadline
Partiformanden Jaroslaw Kaczynski mistede fatningen fra det polske parlaments talerstol. Billedet er fra et tidligere udbrud, hvor partiformanden beskyldte oppositionen for at stå bag Smolensk-ulykken, der kostede 96 polakker livet. Arkivfoto.