Søndag den 28. juni kan blive den nye valgdato

Der er udskrevet valg i Polen. Det planlagte præsidentvalg den 10. maj, bliver nu gennemført den 28. juni, har formanden for det polske parlament netop meddelt. Arkivfoto.

WARSZAWA: Højesteret bliver ikke involveret i processen om det ikke gennemførte præsidentvalg søndag. Det har valgkommissionen besluttet. Nu har parlamentsformanden 14 dage til at finde en ny valgdato.


Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) arbejde nu på, at få gennemført præsidentvalget med brevstemmer, den 28. juni. Det siger flere troværdige kilder til polennu.dk.

Og muligheden er opstået, fordi otte ud af ni medlemmer i den nationale valgkommission (PKW) har besluttet, at lade parlamentsformanden finde en ny dato for præsidentvalget, uden at det ikke gennemførte valg søndag, bliver formelt afblæst.

Koalitions uenigheder om dato

Det betyder, at regeringspartiet nu har kontrol over valgdatoen, da formanden for parlamentet Sejmen er Elżbieta Witek, der er et højtstående medlem af Kaczynskis inderkreds. Eneste hindring der kan være tilbage nu for valget af den 28. juni, er om koalitionspartnerne også synes om den dato. Og det er mere tvivlsomt. Jaroslaw Gowin, fyret vicestatsminister, har krævet en udsættelse af valget til langt senere, endda til næste forår. Derfor bliver hans holdning nu afgørende. Regeringen er afhængige af Gowins gruppe, da en konflikt kan udløse en regeringskrise, der kan betyde at koalitionens sprænges og at regerings-flertallet kan forsvinde.

Ingen valgkamp

Valgdatoen den 28. juni betyder, at der heller ikke denne gang bliver mulighed for en valgkamp, men nu kan afstemningen gennemføres, fordi loven der muliggør et valg alene med brevstemmer, er besluttet af det polske parlament. Det skete trods afvisning i det polske overhus, senatet.

En forfatningsekspert, professor Marcin Matczak siger til wp.pl, at et præsidentvalg ikke kun består af selve valghandlingen.

– Valgkampen er en fundamental del af et frit og uafhængigt valg, og selve stemmeafgivelsen er blot finalen, siger Matczak.

Han siger også, at det eneste rigtige i corona-krisen er at udsætte præsidentvalget, i henhold til forfatningens bestemmelser om nødsituationer, som corona-krisen er dækket ind under. Men regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski vil have valget gennemført hurtigst muligt, corona-krise eller ej. Valgdatoen for det næste polske præsidentvalg, bliver ikke fastlagt ud fra antal corona-smittede eller dødsfald, men alene ud fra hvor hurtigt valget kan gennemføres, uden at regeringen sprænges.

Parlamentsformand Elżbieta Witek har nu 14 dage til at finde en ny dato til præsidentvalget.

Uafhængig nyhedsdækning fra Polen – Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil udbrede kendskabet til vores naboland Polen til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, f.eks. med 100 kroner, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan gøre det ved at trykke her. Hvis du vil støtte på anden måde, så læs mere ved at trykke på banneret herunder.