Tusinder deltog i polsk optog for lighed og LGBT

LGBT og Polen
Mange af Polens LGBT-frie erklæring er nu trukket tilbage. Den første fra marts 2019 i Swidnik har trukket den tilbage, efter at have fået afslag på EU-midler med henvisning til erklæringen. Arkivfoto.

WARSZAWA: For 20. gang var den polske hovedstad lørdag vært for årets march for lighed, tolerance og LGBT-beskyttelse.


Lørdag blev den årlige LGBT-march gennemført i Warszawa med tusindvis af deltagere.

Selv om TV-2, BBC og flere andre respekterede medier søndag oplyser, at marchen var kommet i stand efter den seneste tids hetz mod LGBT-miljøerne, så var det 20. gang at paraden blev gennemført i den polske hovedstad.

Coronabegrænset LGBT optog

De tidligere år har LGBT-marchen (lighedsparaden) været gennemført over hele Polen, men grundet corona-pandemien var den i år begrænset til den polske hovedstad. I 2019 samlede LGBT-optoget cirka 80.000 deltagere.

Flere ambassader, herunder den danske og amerikanske, deltog også med repræsentanter i paraden. Danmarks ambassade har deltaget i alle LGBT-marcher de senere år. I år deltog også repræsentanter fra LGBT Danmark, demokratiorganisationen DEO og repræsentanter for Copenhagen 2021 World Pride. Det radikale medlem af Europa-Parlamentet, Karen Melchior, var også blandt deltagerne i år.

Stor dansk støtte

– De senere år har den danske ambassade i Warszawa været en meget stor hjælp for LGBT-samfundet i Polen, og den danske ambassadør i Warszawa står i spidsen for en gruppe af ambassadører fra en række lande, der arbejder med LGBT problematikker og ligestilling i Polen, siger Steve Taylor fra Copenhagen 2021 WorldPride og EuroGames til polennu.dk.

LINK: Copenhagen 2021 World Pride

LGBT Polen
Danske deltagere ved LGBT-optoget i Warszawa lørdag. Foto: Danmarks ambassade.

Værten for LGBT-marchen, Warszawa borgmester Rafal Trzaskowsk, sagde i sin tale ved Kulturpaladset.

– Vi vil altid stå bag dem, der er svagere, og som andre kræfter forsøger at udstøde af samfundet. Vi står bag dem, også når de bliver angrebet, sagde Warszawas borgmesteren.

– Paraden er en fejring af LGBT-samfundet, men det er også en fejring af alle, der er tolerante – alle, der smiler – alle, der vil fremtiden – alle, der ønsker, at Warszawa skal være for alle. Det her er hjertet i et trygt og åbent Polen, sagde borgmesteren. Da han tiltrådte som borgmester udråbte han Warszawa til LGBT-venlig by.

LÆS OGSÅ: 48 ambassadører bag LGBT kritik af Polen

Deltagere i tusindvis

Der er ingen officielle tal på deltagerantallet i paraden, men det skønnes at mellem 10.000 og 20.000 deltog i marchen. Selv om der var varslet moddemonstrationer, forløb dagen uden ballade. Men sådan har det ikke altid været.

Anna Werenberg Polen
Forskningsmedarbejder og journalist Anna Werenberg deltog i LGBT optoget i Warszawa i 2005, da Lech Kaczynski forsøgte at forbyde den. Læs om hendes oplevelser fra dengang herunder. Arkivfoto.

Kaczynski forbød LGBT optog

I 2005 havde Warszawas daværende borgmester – nu afdøde præsident – Lech Kaczynski, forbudt gennemførelsen af LGBT-marchen. Men det ville den daværende polske PSL/SLD-regeringen ikke acceptere, og krævede marchen gennemført alligevel. Og sådan blev det.

Dobbelt så mange politibetjente

Forskningsmedarbejder og journalist Anna Werenberg var dengang praktikant på Danmarks ambassade i Warszawa. Hun deltog i den kontroversielle march.

– Vi var mellem 300 og 500 deltagere, og vi blev beskyttet af dobbelt så mange politibetjente. Paraden blev stoppet flere gange, fordi der var så mange moddemonstrationer der blokerede for optoget. Men politiet gjorde sit arbejde godt, og selv om de flere gange måtte bære moddemonstranter væk fra vejen, så gjorde de det resolut og professionelt. Inden marchen var jeg noget utryg, for blandt moddemonstranterne var der ikke alene børnefamilier, men også skinheads og andre ekstreme grupperinger, fortæller Anna Werenberg.

Kaczynski-regeringen

Det er fortsat Kaczynski der spøger i LGBT-debatten i Polen. Forud for de seneste polske valg advarede regeringskoalitionen mod LGBT-ideologien. Den fremstilles af regeringen som en ny ideologi for familieliv, som EU vil påtvinge Polen. En ideologi der ifølge regeringen fremmer pædofili og homoseksualitet, og som er at sammenligne med kommunismen og nazismen.

I den polske regerings fremstilling af LGBT-problematikken handler det ikke om at beskytte mindretal og sikre lige rettigheder for alle, som Warszawas borgmester, EU og resten af verden taler om.

Partiformanden

Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski var en kendt skikkelse i 1970ernes og 1980ernes homo-miljøer i Warszawa. I 1962 blev han sammen med sin afdøde tvillingbror Lech berømt i en børne tv-serie under kommunismen. Regeringspartiet afviser da heller ikke at Jaroslaw Kaczynski er homoseksuel, men henviser til at det er et privat anliggende.

Der er Copenhagen 2021 WorldPride og EuroGames i Danmark til august.

LINK: Copenhagen 2021 World Pride

 

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev berømte som barnestjerne, på det polske kommunistiske monopol-stats tv i 1962, som kommunistiske mønsterbørn. Den gang ville brødrene ”fange månen”, som var en del af titlen på deres skuespillerpræstation. Arkivfoto.
Vil du støtte polennu.dk? Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.