USA trækker ikke soldater hjem fra Tyskland

USA soldater Joe Biden
Den nyvalgte amerikanske præsident Joe Biden holdt torsdag aften dansk tid sin første udenrigspolitiske tale. Her meddelte han, at de 12.000 US-soldater der skulle trækkes ud af Tyskland, alligevel skal blive. Næsten halvdelen af dem skulle have være til Polen. Beslutningen har vakt bekymring i Warszawa. Foto: White House.

WASHINGTON: USA trækker alligevel ikke soldater hjem fra Tyskland, som den tidligere præsident havde meddelt. Mange af soldaterne skulle have været til Polen.


Den amerikanske præsident Joe Biden, har torsdag aften – i sin første udenrigspolitiske tale meddelt – at USA alligevel ikke trækker soldater ud af Tyskland, skriver onet.pl.

Beslutningen blev oprindeligt taget af den tidligere præsident Donald Trump, der ville straffe Tyskland, fordi han ikke mente at de betalte nok til NATO. Men sikkert også på grund af et anstrengt personligt forhold mellem den amerikanske præsident og den tyske forbundskansler.

Soldater til Polen

USA havde besluttet at trække 12.000 soldater ud af de amerikanske baser i Tyskland. USA har 36.000 soldater i de tyske områder. Aftalen mellem den polske Kaczynski-ledelse og Donald Trump var, at de 5.600 af de amerikanske soldater i Tyskland skulle til Polen. Meningen var at de skulle til en nyoprettet base, som den polske præsident ville kalde for Fort Trump. Polen lovede den gang at betale milliardbeløb til USA, for de amerikanske soldater. Men med den nye melding er der bekymring i Warszawa for, at den aftalte base med de 5.600 US soldater ikke bliver til noget.

LÆS OGSÅ: Appel til Trump: Drop møde med Duda

Kaczynski-regering havde et godt forhold til præsident Donald Trump, selv om den daværende amerikanske ambassadør ofte udtrykte offentlig kritik af den polske regering. Donald Trumps USA var en af Kaczynski-regeringens få internationale venner, og derfor er der ingen jubel over præsidentskifte. Den polske præsident Andrzej Duda var blandt de sidste til at lykønske Joe Biden med valget som amerikansk præsident.

LÆS OGSÅ: Uofficielt: USA vil flytte soldater fra Tyskland til Polen

Den amerikanske præsident har med sin udenrigspolitiske tale torsdag aften, nulstillet den amerikanske udenrigspolitik. I sin tale sagde Biden blandt andet:

– Amerika er tilbage. Diplomatiet er tilbage. Vi vil genopbygge vores alliancer, sagde den nyindsatte amerikanske præsident.

En talsmand for den polske hærledelse sagde sent torsdag, at man er overbevist om at aftalen med soldaterne mellem USA og Polen overholdes.

Andet dårligt nyt for Kaczynski

Men det er ikke kun bekymringen om soldaterne der giver hovedbrud i Warszawa. Den amerikanske præsident Biden sagde nemlig også, at ​​menneskerettigheder og retsstatsprincippet er hovedprioriter for hans embedsperiode. I september sidste år tweetede Biden, at “der ikke er noget sted på jorden, hvor der må være LGBT-frie zoner”, skriver Kamil Turecki, onet.pl.

På alle tre områder er det et klart gult kort til Kaczynskis Polen. På de tre områder er landets ledelse i ubarmhjertig konflikt med EU og en lang række nationale og internationale myndigheder og organisationer.

LÆS OGSÅ: USA: Flere amerikanske soldater til Polen

stop fordomme polske
EKSTERNT LINK: Det Hvide Hus, Washington