120 milliarder danske kroner til ren polsk luft fra EU

  Kul_giver_CO-2_udledning

  Polen modtager milliardtilskud fra EU kassen for at begrænse CO-2 udledningen ved afbrænding af kul. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  Massive miljøinvesteringer i Polen de kommende år. EU ventes at give landet 120 milliarder kroner til at begrænse generne fra afbrænding af CO-2 skadelig kul.


  EU-statsledernes aftale om klimapakken giver Polen kontante fordele. 120 milliarder kroner til den stærkt forurenende afbrænding af kul i landet. Polen er selvforsynende med energi, men med kul som vigtigste råstof. Netop kullet er en hindring for, at Polen kan foretage yderligere begrænsninger i CO-2 udslippet uden en særlig indsats. Med pengene fra EU – og overgangsordninger – har den polske regering tiltrådt det franske kompromis.

  Mål er blevet indfriet

  Polen har hele tiden været imod, at CO-2 kvoterne skulle kunne handels for penge som på en aktion, eller, som den polske regerings repræsentant i Danmark, ambassadør Adam Halamski, udtrykte det i august til polennu.dk:

  – Princippet om CO-2 kvoter med det formål at begrænse udledningen er en god tanke, men det er ikke en god idé, at kvoterne skal være en handelsvare, som udbydes til højestbydende på en europæisk auktion. De klimamæssige aspekter må vægte højere end hensynet til udviklingen af et nyt forretningsområde. Polen vil alligevel ikke stå i vejen for en internationale løsning om handel med kvoter, men det kan tidligst ske med virkning fra år 2020, så energisektoren i bl.a. Polen kan få tid til at gennemføre de nødvendige omstruktureringer, sagde ambassadøren for nogle måneder siden.

  Den endelige aftale

  EU’s statsledere tog højde for bl.a. Polens særlige energimæssige problemstillinger, og har aftalt en løbende overgang for begrænsninger af CO-2 udslip og med en store andel af gratis kvoter, selv om de alligevel bliver solgt på auktion.

  Se hele aftalen mellem EU’ statsledere på dansk herunder: