Polske_restauranter_i_fransk_mad_guide_bog
WARSZAWA: Det polske køkken har chance for international succes, spår den franske mad guide Gault Millau, der har optaget 400 polske restauranter i årets udgave.

400 polske restauranter er blevet optaget i dette års polske udgave af den franske mad guide Gault Millau, der næst efter Michelin guiden regnes for den mest prestigefyldte franske mad guide.

Det er 150 restauranter mere end i sidste års udgave.

Vender tilbage til polsk mad

– Kokkene har hævet niveauet, sagde chefredaktør for den polske udgave af guiden Justyna Adamczyk under søndagens prisuddeling i Warszawa.

– Men det, der virkelig vækker glæde er, at de begyndet at vende tilbage til det traditionelle polske køkken.

Vil promovere polsk mad

– Det polske køkken har en genial sammensætning: Hav, bjerge, skove og desuden naturlige produkter, det er også derfor, at vi har sat os som mål at promovere det i verden, siger Gault Millau guidens franske direktør Come de Cherisey til bladet Newsweek.

Verdens bedste til svampe og supper

– Det polske køkken har traditioner, som er enestående i verden, sagde årets prismodtager i kategorien for traditionel mad chefkok Michal Kuter fra restauranten A Noz Widelec i Poznan.

– Ingen andre steder har man samme tradition for at samle og anvende svampe eller den samme mangfoldighed inden for supper.

Guide på engelsk og polsk

Den voksende interesse for polsk mad er også årsagen til, at dette års guide til polske restauranter udgives på både polsk og engelsk, forklarer den franske direktør Come de Cherisey.

Fem prisvindere

Af de 400 polske restauranter, som er blevet optaget i dette års guide bog, fik 5 kokke overrakt en pris ved søndagens prisuddeling i Warszawa.

Prisen for årets kok i Polen gik til Pawel Oszczyk fra restauranten La Rotisserie på Mamaison Hotel Regina i Warszawa. Årets unge talent blev Adrian Klonowski fra Metamorfoza i Gdansk. Årets kvindelige kok blev Justyna Slupska-Kartaczowska fra Aquario i Wroclaw. Prisen for traditionel mad gik til Michal Kuter fra restauranten A Noz Widelec i Poznan, mens titlen som morgendagens kok gik til Michal Brys fra L’enfant Terrible i Warszawa.