76-årsdagen for befrielsen af Auschwitz-lejrene

Befrielsen af Auschwitz holocoust
Markeringen af 75 årsdagen for befrielsen af Auschwitz sidste år. Også i år deltager den polske præsident Andrzej Duda i markeringen. Foto: Jakub Szymczuk/KPRM.

KRAKOW/JERUSALEM: Onsdag er det 76-årsdagen for befrielsen af Auschwitz-Birkenau, verdens mest berygtede nazistiske udryddelseslejr. Lejren blev befriet af ukrainere fra den Røde Hær.


Befrielsen af Auschwitz: I dag er det 76 år siden, at verdens mest berygtede udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau blev befriet. Den blev opført på nazitysk-besat land i det nuværende Polen.

International Holocaust Remembrance Day -- Virtual Commemoration from Auschwitz

Bygget i 1940

Auschwitz-Birkenau lejren blev bygget i 1940 og havde i begyndelse hovedsageligt polske fanger. I 1942 begyndte transporten af jøder og andre fra en lang række lande til Auschwitz. Ingen ved præcist hvor mange der mistede livet i lejren, men man har kendskab til 1,1 million mennesker. Nogle eksperter anslår dog, at op mod 1,5 million mennesker mistede livet i Auschwitz-lejrene. Ofrene var polakker, jøder, russiske krigsfanger, romaer, kommunister, homoseksuelle og andre af regimets modstandere.

Auschwitz
Henrettelsesmuren i Auschwitz. Foto: Jens Mørch.

Befrielsen af Auschwitz i 1945

I januar 1945 kom ukrainske soldater fra den Røde Hær til den lille by polske by Oswiecim – cirka 60 kilometer vest for Krakow. Tyskerne var på flugt fra russerne, og alle steder bombede de polske byer til ruinerne, inden de forlod dem. En af de eneste større polske byer, der ikke blev ødelagt af tyskerne under tilbage trækningen var Krakow.

Befriet klokken 15.30

Den 27. januar 1945 klokken 15.30, blev hovedporten til Auschwitz åbnet af de ukrainske soldater, der kun fandt døde og døende fanger. For første gang så verden, hvilke forbrydelser mod menneskeheden som tyskerne var ansvarlige for.

LÆS OGSÅ: Verden må aldrig glemme Auschwitz-Birkenau

Angela Merkel ved Auschwitz. Foto: Auschwitz Memorial.

76 årsdagen for befrielsen af Auschwitz

Onsdag eftermiddag, på det tidspunkt for 76 år siden hvor lejren blev befriet, holdes der ceremonier i Auschwitz og i Jerusalem. Programmet indledes med at to af de overlevende fra lejren, Zdzisława Włodarczyk og Anita Lasker-Wallfisch taler. Herefter følger den polske præsident Andrzej Duda, Israels viceambassadør i Polen, og Ruslands ambassadør i Polen, Sergey Andreyev.

 

Klokken 17.00 bliver der en online-debat under temaet: Krigens og Holocaustets indflydelse på børn identitets udvikling. I debatten deltager overlevende fra lejren, repræsentanter for en børneorganisationer samt Auschwitz Museets direktør.

76th Anniversary of the Liberation of Auschwitz [LIVE - ENGLISH]

 

International Holocaust dag

Den 27. januar har, på grund af befrielsen af Auschwitz, siden 2005 været officiel FN International Holocaust dag.

EKSTERNT LINK: Auschwitz-Birkenau

bagmand_til_tyveri_af_auschwitz_skilt_doemt

Mere fra og om Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

Auschwitz_indgang_Polen_polennu