80 års dagen for opstanden i den jødiske ghetto

80 års dagen
80 års dagen for opstanden i den jødiske ghetto i Warszawa markeres i den polske hovedstad i dag. Her tager Polens statsminister Mateusz Morawiecki imod Israels præsident Isaac Herzog, som er en af mange gæster i Warszawa i dag. Foto: KPRM.

WARSZAWA: I dag er det 80 års dagen for opstanden i den jødiske ghetto. Påskelilje af papir bliver delt ud til minde for heltene fra dengang.


I dag er det 80 års dagen for opstanden i den jødiske ghetto i Warszawa.

Warszawa-ghettoen blev bygget i april 1940, og var den største af de mange ghettoer, som tyskerne oprettede over hele Polen for at internere jøderne. Det begyndte i september 1939, da Nazityskland efter aftale med Rusland, invaderede Polen.

Den 19. april 1943 gjorde de indespærrede jøder i Warszawa oprør mod nazisterne. Her levede og døde de under kummerlige forhold.

Jødisk ghetto opstand

Den modige opstand – i dag for 80 år siden – varede frem til den 16. maj, og det var det første oprør i det tysk nazistiske besatte Europa. Det var samtidig den største væbnede opstand fra jødernes side, under hele Anden Verdenskrig. Det anslås i dag, at cirka 13.000 jødiske oprørere døde i ghettoen under kampene.

Nogle af de overlevende jøder fra opstanden, var senere aktive i den polske hjemmehær (AK), og deltog i Warszawa oprøret fra den 1. august 1944. De to oprør forveksles ofte.

(Artiklen fortsættes under)

80 års dagen

På 80 års dagen for opstanden i den jødiske ghetto, ringer kirkeklokkerne dagen igennem i den polske hovedstad. Tusindvis af påskeliljer i papir uddeles til minde om heltene fra opstanden.

Påskeliljerne er et symbol der er forbundet med den berømte oprørsleder Marek Edelman, som hvert år på denne dag – og frem til sin død i 2009 – lagde påskeliljer ved Monumentet for Ghettoheltene i Warszawa.

Liljerne symboliserer også de gule stjerner, som jøder blev tvunget til at bære under den nazistiske tyske besættelse.

Dagen markeres overalt i den polske hovedstad, hvor der er mange internationale gæster og events til minde om opstanden. Israels præsident Isaac Herzog er blandt de mange gæster i Polen i dag.

I 2018 døde den sidste overlevende fra opstanden i den jødiske ghetto – 94 år gammel – i Israel.