90 årsdagen for Polens uafhængighed fejret igår

  Premierminister_Donald_Tusk_ved_90-års_dagen_for_Polens_uafhængighed

  Polens premierminister Donald Tusk lagde i går en krans ved den ukendte soldats grav i centrum af Warszawa. Foto: Polens Udenrigsministerium.


  Tysklands kansler Angela Merkel og 15 andre stats- og regeringschefer deltog i går i 90 års dagen for Polens uafhængighed. Donald Tusk lagde en krans på den ukendte soldats grav i Warszawa.


  De udenlandske stats- og regeringschefer deltog i går i det ceremonielle vagtskifte ved den ukendte soldats grav på Pilsudski pladsen i centrum af Warszawa. Præsidenterne fra Georgien, Litauen, Ukraine, Letland, Slovakiet, Slovenien, Ungarn var efterfølgende til galla arrangement i Operaen.

  Præsidentens fest

  Det var præsident Lech Kaczynski, der var vært ved arrangementet i Operaen, og det har givet anledning til en del skriverier i polsk presse den seneste uge.

  Præsident Kaczynski havde nemlig ikke ønsket, at den tidligere præsident og nobelprismodtager Lech Walesa skulle deltage, efter at de to offentlig har været uenige om flere af Polens forhold. Derfor var Lech Walesa heller ikke inviteret med til den store nationale begivenhed, selv om hans indsats ubestridt har været afgørende for den polske historie og nationens uafhængighed af fremmede magter.

  Polens regeringschef, premierminister Donald Tusk, var heller ikke med, men hilste dog på de internationale gæster, da han lagde en krans ved den ukendte soldats grav i Warszawa tidligere på dagen. Polens udenrigsminister Radek Sikorski var det eneste medlem af den polske regering som deltog i festlighederne i Operaen.

  11. november 1918

  Dagen fejres på grund af afslutningen på Første Verdenskrig, som betød at Polen genvandt sin uafhængighed i dag for 90 år siden – den 11. november 1918.

  Polen fik sin selvstændighed efter mange års pinsler og undertrykkelse af det russiske, prøjsiske og østrig-ungarske imperium. Grænserne blev fastsat ved den store fredsafslutning i Versailles efter Første Verdenskrig, men mod Tyskland blev grænsen ændret efter en folkeafstemning.

  Det nye land blev Europas sjettestørste med 389.000 km2 og ca. 27 millioner indbyggere, som indførte demokrati.

  Læs også: Polen genopstår

  Fejres i København

  I anledning af 90-års dagen holder den polske ambassadør i Danmark, Adam Halamski, i dag onsdag, reception på ambassaden i Hellerup for danske og internationale relationer