Adgang til fortrydelsespiller trods veto fra præsident

Musikfestival
Præsidenten har nedlagt veto mod en ny lov, der giver polakkerne nemmere adgang til fortrydelsespiller. Men regeringen indfører ordningen fra maj, trods præsidentens veto. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er veto fra præsidenten i sagen om adgang til fortrydelsespiller. Sundhedsminister vil alligevel tilbyde pillerne fra maj.


Det polske parlamentets ønske om at give fri adgang til fortrydelsespiller er mødt af et veto fra præsidenten.

– Præsidenten udnyttede ikke chancen for at stille sig på kvindernes side. Vi sætter plan B i gang, siger Donald Tusk ifølge det polske nyhedsbureau PAP.

Plan B med fortrydelsespiller

Sundhedsminister Izabela Leszczyna havde ventet et veto, og har derfor en plan B. Hun har lovet, at trods veto, så vil adgangen til fortrydelsespiller være gældende fra 1. maj. Det kan praktisk gøres gennem ændrede vilkår for apotekerne.

Den polske præsidents veto har vakt stor vrede i mange kredse i Polen. Løftet om lettere adgang til fortrydelsespiller, var et af de 100 punkter som de tre koalitionspartnere gik til valg på. Dermed trodser præsidenten et ønske fra polakkerne. Det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) som har udpeget præsident, gjorde adgangen til fortrydelsespiller umulig med en lov i 2017.

Veto mod abort og vindmøller

Den snart afgående præsident ventes også at nedlægge veto mod blandt andet ny abortregler og en ny lov om vindmøller, der vil gøre det nemmere at opstille vindmøller på land.

Der er lokal og regionalvalg i Polen om godt en uge – den 7. april – og anden valgrunde den 21. april.