Kors_ved_paladset_i_Warszawa
WARSZAWA: Borgerne i den polske hovedstad skal nu selv afgøre, om der skal opføres et Smolensk mindesmærke i byens centrum.
LÆS  Polakker systematisk henrettet da Danmark blev besat


Spørgsmålet om et mindesmærke for Smolensk i Warszawa centrum, må være op til borgerne i hovedstaden at afgøre, siger Warszawas populære borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz til polsk radio.

Smolensk tragedien

Da præsident Lech Kaczynskis fly styrtede ned ved Smolensk den 10. april sidste år, var der landesorg i Polen. I tiden efter, har der været stor strid om et kors, der efter nogens opfattelse, skulle opstilles permanent foran præsidentpaladset i Warszawa.

Ikke foran præsidentpaladset

Borgmesteren afviser dog, uanset afstemningen, at et kors eller andet mindesmærke kan placeres ved præsidentpaladset.

– Den attraktive Krakowskie Przedmiescie gade, hvor paladset ligger, er omfattet af restriktioner, så det kan ikke blive i det område, siger borgmesteren.

Krav fra PiS

Adam Hofmans, fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) siger, at sørgeperioden efter Smolensk-tragedien først slutter, når der er bygget et værdigt monument for at mindes den afdøde præsident Lech Kaczynski og de 95 andre ofre ved flystyrtet den 10. april 2010.

Afstemning i maj

Det er kravet fra PiS, der har fået Warszawas borgmester, der er valgt for Borgernes Platform (PO), til at bebude en afstemning.

– Spørgsmålet om et monumentet vil blive afklaret i maj af borgerne i Warszawa, sagde Hanna Gronkiewicz Waltz til polsk radio.

Sorgen slutter

Kardinalen for hovedstadsområdet, Kazimierz Nycz, sagde i denne uge, at sorgen over tabet 10. april sidste år, må bringes til ophør et år efter katastrofen (10. april 2011, red.).

– Det er i overensstemmelse med nationale polske og katolske traditioner, siger Kardinalen.

LÆS  30-års dagen for russisk Katyn-indrømmelse
LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly