Alarm: Høj luftforurening i Krakow og Katowice

krakow_19_juli_2018

Luftforureningen steg onsdag til ny højder i det sydlige Polen. I området omkring Katowice og Krakow har myndighederne udsendt smog-alarm, der blandt andet betyder at borgerne kan køre gratis med busser og sporvogne. Arkivfoto.


22:09 OPDATERET: Værtsbyen for COP 24 er ramt af akut kraftig luftforurening. Myndighederne udsendte onsdag smog-alarm for hele det sydlige Polen.


Myndighederne i Silesia-regionen i det sydlige Polen advarer onsdag om kraftig luftforurening, der er langt over de grænseværdierne for sundhed.

Gratis bus og sporvogn

Alarmen betyder samtidigt, at bilister der lader bilen stå kan køre gratis med busser og sporvogne i hele regionen.

Værst er forureningen omkring Krakow og Katowice, hvor der netop har været afholdt COP 24 – FN klimatopmøde. Polen har Europas dårligste luftkvalitet, og 36 ud af Europas mest 50 forurenede byer, er polske. Luftforureningen skønnes af WHO at koste 50.000 polakker livet hvert eneste år.

Kul er værst

Det er især afbrænding af kul, der er årsagen til forureningen. De senere år har polakkerne fået bedre og bedre røgrensning i energiproduktionen. Men også de mange private husstandes afbrændinger af diverse materiale, der ikke er udviklet til afbrænding, er et stort problem.

78 procent af energiproduktion i Polen produceres med basis i kul, og på FN-topmødet havde den polske regering endda ladet seks kulvirksomheder, være sponsor for dele af topmødet. Den polske regering har øget importen af russisk kul med 10 procent i forhold til sidste år. Fagforeningerne er en del af regeringens bagland, og det er frygten for en konflikt med dem, der får Polens regering til at fastholde kul.

Tvivlsom indsats

Siden Kaczynski-regeringen kom til magten, er al bygning af vindmøller stoppet på grund af nye regler. I efteråret har regeringen præsenteret et politisk ”Ren Luft-program”, der med nye initiativer strækker sig over de næste ti år. Samlet budget: 130 milliarder zloty. Planen består hovedsageligt af skattenedsættelser for polakker, der investerer i isolering, renere afbrænding og andre forbedringer af deres huse, så de er mindre energikrævende. Men kritikere finder planen for utilstrækkelig, og langt fra ambitiøs nok til at imødegå den stærkt stigende forurening.

Kritik fra Verdensbanken

Verdensbanken er blandt kritikerne af planen. Banken mener at regeringens plan er lavet med det sigte, at få det maksimale ud af mulige EU-tilskud. Banken mener også at beløbene er sat cirka 25 procent for lavt, og at de påtænkte initiativer ikke løser det alt afgørende problem; afbrændingen af kul og andre fossile brændstoffer. Verdensbanken opfordrer til et fundamentalt skift af energimixet i Polen, så kul kan udfases hurtigst muligt.

I mens trækker de vejret mindst muligt i det sydlige Polen.