sundhedsminister_i_polen_vil_give_gratis_laegehjaelp_til_alle_polakker_2
WARSZAWA: Polens sundhedsminister vil give alle polakker adgang til gratis lægehjælp.

Polens sundhedsminister Konstanty Radziwill har sendt et lovforslag i høring, der skal give alle polakker gratis adgang til lægehjælp. Det skriver Polsk Radio.

Garanti i Grundlov

Sundhedsministeren gør opmærksom på, at alle polakker ifølge Polens Grundlov har ret til sundhedsydelser, der betales af det offentlige, men det har de ikke i øjeblikket.

– Det ønsker vi at føre ud i livet, vi ønsker at sætte en stopper for den himmelråbende uacceptable situation, hvor læger i stedet for at spørge patienterne om deres sygdom, spørger dem om deres forsikringsbevis, siger Radziwill.

To millioner uden forsikring

Det vurderes, at to millioner polakker i dag står uden sundhedsforsikring. Det gælder polakker, som arbejder uden en fast kontrakt, og som ikke selv har valgt eller har råd til at indbetale til den offentlige sundhedsforsikring ZUS.

Basal lægehjælp er første skridt

Det lovforslag, som er i høring nu, vil give adgang til basal lægehjælp og tests, men det vil ikke dække udgifterne til hospitalsindlæggelser og medicin for polakker uden sundhedsforsikring.

Ifølge sundhedsministeren er det nuværende lovforslag en midlertidig løsning. Regeringens endelige mål er fuld lægehjælp til alle polakker finansieret over skatterne.