Amerikansk instruktør på turne med polske film

  Martin_Scorsese_filmskole_Lodz_polen_polennu

  Martin Scorsese åbner i dag filmserien Mesterværker fra den polske biograf – i det prestigefyldte Film Society of Lincoln Center i New York. Arkivfoto.


  NEW YORK: I dag begynder en turne med polske film, der er udvalgt af den amerikanske filminstruktør Martin Scorsese.


  I dag vises den første polske film i New York, som led i en filmturne, der skal nå mindst 30 byer i USA og Canada. De 21 film fra forskellige genrer er udvalgt af den amerikanske filminstruktør Martin Scorsese.

  Ingen komedier

  Den amerikanske mesterinstruktør har kaldt turneen for Mesterværker fra polske biografer (Masterpieces from Polish Cinema). Interesserede i polske komedier kommer dog til at gå forgæves. Scorsese har valgt, ikke at medtage komedier blandt de udvalgte film.

  Rent billede og ny lyd

  De 21 film, hvoraf flere er af ældre dato, er blevet renset og digitaliseret, uden at der er ændret på det originale udtryk. På lydsiden er filmene blev ændret til et lydbilled med nutiden mest avancerede teknik.

  – Der er mange åbenbaringer blandt filmene i Masterpieces of Polish Cinema, og uanset om man er kender filmene eller ej, så er det en utrolig mulighed for at opdage polsk films betydning, siger Martin Scorsese. Han roser samtidig de polske filmmestre og det arbejde der er gjort teknisk, ikke mindst på lydsiden.

  Ophold i Lodz

  Ideen om at organisere filmfestivalen kom i 2011, da Scorsese modtog en æresdoktorgrad fra det polske nationale film, tv og teater Skole i Lodz. Han sagde dengang, at han som studerende blev fascineret af polske film, så meget, at han selv lavede en analyse af Andrzej Wajda’s Ashes And Diamonds til sin eksamen.

  Restaurerede film

  Scorsese har udvalgt de 21 film med polske filmskabere fra en liste med cirka hundrede titler, som er blevet digitalt restaureret. Blandt disse er tre film af Andrzej Wajda.

  SE FILM
  Eksternt link: Liste over film udvalgt af Martin Scorsese

  Lang turne

  De 21 film vil turnere til mindst 30 byer, herunder Toronto og Washington, men listen over byer bliver stadig længere. Arrangørerne siger, at filmene samlet vil blive vist mindst i halvandet år og omfatter flere steder uden for USA. Australierne, newzealændere og østrigerne har for nylig udtrykt interesse for projektet, og det kan betyde at de polske films rejse bliver endnu længere.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Mesterværker fra den polske biograf