Amnesty: Demonstranter bliver forfulgt i Polen

  waw_kvinde_demo_8_marts

  Antallet af demonstrationer er steget markant i Polen, efter at den nuværende regering kom til magten i 2015 og har gennemført en lang række kontroversielle love. Ny beskylder Amnesty polakkerne for at forfølge demonstranter. Flest var på gaderne da der var demonstrationer mod en ny abortlov, der blev trukket tilbage. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Amnesty International retter en skrap kritik af Polen, hvor demonstranter bliver forfulgt og får indskrænket deres rettigheder. Men det er ikke det eneste kritik punkt. Se hele rapporten om menneskerettigheds forholdene i Polen.


  Amnesty Internationale retter en skrap kritik af forholdene i Polen. Polakker der demonstrerer mod indskrænkede rettigheder, bliver i stigende grad forfulgt, skriver Amnesty. En ny politilov giver myndighederne ret til overvågning, uden at det er baseret på en kriminel mistanke. Menneskerettigheds- organisationen har en lang liste over kritiske forhold i Polen.

  SE BERETNING
  Amnesty: Poland 2017/18 (engelsk)

  Gode råd

  I en beretning fra Amnesty er der ligefrem en vejledning for demonstranter i Polen.

  Hvis man har tænkt sig at møde op til en demonstration i Polen i disse tider, skal man ud over en vis målrettethed også være bevæbnet med telefonnummeret på en advokat. Man skal derudover være villig til at blive chikaneret og overfaldet både verbalt og fysisk og indstillet på risikoen for at modtage bøder eller kriminelle sigtelser.

  Truer demonstranter

  Direktør Gauri van Gulik, Amnesty Internationals europæiske afdeling, skriver endvidere.

  – De polske myndigheder truer de fredelige demonstranter med fængsling og retsforfølgelse. I nogle tilfælde har politibetjente ligeledes slået og mishandlet dem.

  – Mange demonstranter bliver også overvåget, i takt med at fredelige demonstrationer bliver kriminaliseret.
  Siden 2016 har titusindvis af polakker demonstreret mod lovgivning rettet mod at mindske kvinders rettigheder og underminere retssystemets uafhængighed. Demonstranterne er ifølge Amnesty jævnligt blevet mødt af voldelige politifolk og indskrænkede muligheder for at udtrykke deres ret til at blive set og hørt.

  – At kunne demonstrere fredeligt er en rettighed, men i Polen er den rettighed udsat for seriøse trusler.

  I takt med at der er blevet indført strammere lovgivning angående forsamlingsretten, har den polske regering ligeledes udvidet myndighedernes mulighed for at overvåge befolkningen.


  SE BERETNING
  Amnesty: Poland 2017/18 (engelsk)