BRUXELLES: Demokrati og retsstat skal være en betingelse for EU-penge, mener et flertal af landene i EU. Danmarks statsminister holder fast, mens Kaczynski har annonceret ændringer i regeringen.
For anden dag i træk er topmødet mellem de 26 stats-og regeringschefer i EU blevet forlænget. Trods teater-torden så tyder alt på at der i store træk er enighed om beløbsstørrelserne. Både når det gælder den særlige corona-hjælpe-pakke, og den nye EU-budgetperiode fra 2021 – 2027. Nogle vil hævde at det ikke er en helt korrekt påstand, og det er også korrekt, men der tegner sig et billede af, at enighed på dette område er indenfor rækkevidde ved topmødet.
Men koblingen mellem overholdelse af de demokratiske spilleregler og klimaet, som forudsætning for at modtage EU-midler, kan få topmødet til at ende resultatløs. Ungarn og Polen har sagt klart fra, og beskylder de øvrige lande for at blande sig i deres landes indre anliggender. Modstanden i de to lande er indlysende.
Regimerne i Polen og Ungarn har systematisk nedbrudt demokratiet, og gået en helt anden vej end den, som de selv har skrevet under på i København i december 2002. Det er den europæiske dommerforening, EU-domstolen, OSCE og mange andre slet ikke i tvivl om – det er en kendsgerning. Hvis Polen skulle optages i EU i dag, ville ansøgningen blive afvist, fordi landet ikke opfylder betingelserne. Derfor står EU-lederne overfor et klart valg, der kan betyde et sammenbrud på topmødet.
De fleste EU-lande vil – logisk nok – ikke give penge til Polen, så længe man er så meget imod de europæiske værdier. Polen og Ungarn er blandt de største modtagere af EU-midler. Danmarks statsminister Mette Frederiksen er blandt de statschefer, der ikke vil give penge til lande der ikke deler de fælles demokratiske europæiske værdier.
Hvis ikke EU-lederne står fast, men det tyder alt nu på at de gør, så har EU ikke længere nogen berettigelse i den form, som samarbejdet er skruet sammen i dag. Ikke hvis man lader regimerne i Ungarn og Polen fortsætte den destruktive kurs mod EU-værdierne. Derfor kan topmødet nemt ende med et ungarsk eller polsk veto, der kan forsinke corona-hjælpepakken og de næste mange års budgetter. Taberne vil i den situation, ud over Polen og Ungarn, være corona-nødlidende lande som Italien og Spanien. Vil Polen og Ungarn påtage sig det ansvar?
Problem for Kaczynski
Den stejle holdning til sammenkædning af retsstaten, miljøet og EU-penge, kommer bag på ledelsen i Warszawa. En blokering af EU-midler vil nemlig hurtigt kunne tvinge regeringspartiet fra magten, og derfor har PiS-partiets formand Jaroslaw Kaczynski i eftermiddag forsøgt at sætte en anden dagsorden i Polsk Radio. Her har han meddelt, at der vil komme ændringer i regeringen, men at statsministeren fortsætter. Kaczynski meddelte også, at han til september vil præsentere store ændringer i partiet, mens en regeringsrokade kan blive aktuel allerede lige efter sommerferien. Men hvorfor kommer beskeden nu? Ingen navne? Og hvad var budskabet, og hvorfor lige på dagen hvor det hele brænder på for Polen i EU? Det ligner mest af alt en af Kaczynskis utroligt velovervejede spin-manøvre. Denne gang for at flytte fokus fra Bruxelles, hvor Polen står til at lide et historisk dyrt og pinligt nederlag. Imens fortsætter de høj-dramatiske forhandlinger mellem de 27 stats-og regeringscheferne.
Alt tyder på en sejr til demokratiet og klimaet denne gang. Men i europæisk top-politik ved man aldrig….
Jens Mørch, chefredaktør, polennu.dk.