ANALYSE: Polen ambassadør for Rusland i Europa?

Bronislaw_Komorowski_rækker_hånden_ud_til_Rusland

– Det er et positivt signal fra Moskva, sagde den polske præsident Bronislaw Komorowski i en kommentar til resolutionen i det russiske parlament om Katyn. I december mødes han med sin russiske kollega i Warszawa.


POZNAN: Rusland håber, at de ved at forbedre de bilaterale forbindelser til Polen, kan få polakkerne til at blive ambassadører for russerne i EU, mener politisk analytiker, Przemyslaw Osiewicz fra Adam Mickiewicz Universitet.


Kommentaren kommer efter at et massivt parlamentsflertal i den russiske Duma, fredag besluttede, at fordømme Katyn-massakren i 1940, som lige siden har været et åbent sår i det polsk-russiske forhold. Dumaen betegnede Stalin som en ’forbryder i et totalitært regime’.

Ikke folkedrab

Selv om det russiske parlament ikke har anerkendt Katyn som folkedrab, som polakkerne har krævet, så fortjener erklæringen alligevel en god modtagelse, da det er første gang, at Dumaen taget et så stort skridt for af at forbedre forbindelserne til Polen, mener den polske iagttager.

– Det er ikke, hvad vi har kæmpet i årevis, det er ikke en opfyldelse af alle vores krav, men jeg er nødt til at understrege, at kompromisets kunst er nøglen i de internationale forbindelser, sagde Przemyslaw Osiewicz og tilføjede:

Ta’ imod gestus

– Polen bør tage imod Ruslands gestus og derigennem tilskynde dem til at tage yderligere skridt.

– Jeg mener, at Warszawa bør sende et klart signal om taknemmelighed til Moskva for kursskiftet i opfattelsen af Stalin ugerninger. Polen bør gøre mest muligt for at udnytte den positive stemning.

Russiske og polske fordele

Osiewicz mener også, at der er betydelige potentielle fordele ved, at Polen kan styrke de økonomiske bånd mellem Rusland og EU. Polen kan med en mere positiv tilgang til Rusland, få flere EU-lande til at se mindre skeptisk på russerne, mener Osiewicz.

Medvedev til Warszawa

– Det er et positivt signal fra Moskva forud for, at den russiske præsident Dmitry Medvedev kommer til Warszawa i december, sagde den polske præsident Bronislaw Komorowski i en kommentar til udspillet fra Moskva.