Bronislaw_Komorowski_rækker_hånden_ud_til_Rusland

POZNAN: Rusland håber, at de ved at forbedre de bilaterale forbindelser til Polen, kan få polakkerne til at blive ambassadører for russerne i EU, mener politisk analytiker, Przemyslaw Osiewicz fra Adam Mickiewicz Universitet.

LÆS  Anna Werenberg om Kaczynski og situationen i Polen


Kommentaren kommer efter at et massivt parlamentsflertal i den russiske Duma, fredag besluttede, at fordømme Katyn-massakren i 1940, som lige siden har været et åbent sår i det polsk-russiske forhold. Dumaen betegnede Stalin som en ’forbryder i et totalitært regime’.

Ikke folkedrab

Selv om det russiske parlament ikke har anerkendt Katyn som folkedrab, som polakkerne har krævet, så fortjener erklæringen alligevel en god modtagelse, da det er første gang, at Dumaen taget et så stort skridt for af at forbedre forbindelserne til Polen, mener den polske iagttager.

– Det er ikke, hvad vi har kæmpet i årevis, det er ikke en opfyldelse af alle vores krav, men jeg er nødt til at understrege, at kompromisets kunst er nøglen i de internationale forbindelser, sagde Przemyslaw Osiewicz og tilføjede:

Ta’ imod gestus

– Polen bør tage imod Ruslands gestus og derigennem tilskynde dem til at tage yderligere skridt.

– Jeg mener, at Warszawa bør sende et klart signal om taknemmelighed til Moskva for kursskiftet i opfattelsen af Stalin ugerninger. Polen bør gøre mest muligt for at udnytte den positive stemning.

Russiske og polske fordele

Osiewicz mener også, at der er betydelige potentielle fordele ved, at Polen kan styrke de økonomiske bånd mellem Rusland og EU. Polen kan med en mere positiv tilgang til Rusland, få flere EU-lande til at se mindre skeptisk på russerne, mener Osiewicz.

LÆS  ANALYSE: Målinger peger på en ny polsk præsident

Medvedev til Warszawa

– Det er et positivt signal fra Moskva forud for, at den russiske præsident Dmitry Medvedev kommer til Warszawa i december, sagde den polske præsident Bronislaw Komorowski i en kommentar til udspillet fra Moskva.