Bedste år for de polske film i biografer i Polen

  hoved_pris_vinder_gdynia_filmfestival_2014_Gods_polennu

  Instruktøren af den polske film Gods, Luke Palkowski (nummer to fra venstre) har igen grund til at juble sammen med sit team. Filmen vandt hovedpræmien på Polens største filmfestival i Gdynia i september, og selv om den først fik premiere i de polske biografer i oktober, så er filmen den mest sete i Polen. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  WARSZAWA: Interessen for film er steget i Polen, og der er aldrig solgt så mange billetter til polske biografer som i år.


  Interessen for film er i voldsom vækst i Polen, og for første gang nogensinde er der i år solgt mere end 40 millioner biografbilletter i Polen.

  Polske film

  Det er ikke bare de store udenlandske produktioner, der har fået flere polakker i biograferne.

  – 35 procent af de solgte billetter er til polske filmproduktioner, siger Mariusz Lukomski, direktør for Monolith Films, der er den største filmdistributør i Polen.

  Prisvinder hitter

  Vinderen af hovedpræmien ved dette års Gdynia Filmfestival, filmen Guder (Gods), instrueret af Luke Palkowski er den mest sete film i Polen i år, til trods for at den først havde premiere i de polske biografer i begyndelsen af oktober. 2,1 million billetter var der solgt til filmen før jul, og tallet kommer højere op, da filmen fortsat er på plakaten over det meste af Polen.

  Kendt polsk kirurg

  Filmen handler om den polske kirurg Zbigniew Religa, der var den første til at gennemføre en hjertetransplantation i Polen. Filmen foregår i 1980’erne, men instruktøren har spækket filmen med humor, selv om den udspiller sig under de trange vilkår under kommunismen i Polen. Religa, der udover at være kirurg også var præsidentkandidat efter kommunismens fald, var elsket af mange polakker.

  Fremgang for polsk film

  Vinderen af Gdynia Filmfestivals hovedpris i 2013 var den dansk-polske produktion Ida, der er med i opløbet som bedste udenlandske film ved Oscar uddelingerne i februar. Festivalen havde i år dansk tema, og kan i 2015 fejre 40 års jubilæum.